Tači proglasio pobedu na izborima – Tuča pristalica DPK i DSK u Prištini

U centru Prištine sinoć su se verbalno, a u nekim slučajevima i fizički, sukobile pristalice Demokratske partije Kosova (DPK) i Demokratskog saveza Kosova (DSK), koji su slavili izbornu pobedu.

Više pristalica DSK i DPK se, prema pisanju “Koha ditore”, sukobilo ispred Doma omladine u Prištini.

Osim što su se svađali na ulicama i dobacivali jedni drugim iz automobila, neki od njih su se i fizički obračunavali.

Jedan simpatizer DPK, koji je prema svedocima slavio pobedu svoje partije, nepažnjom je pregazio mladog Prištevca ispred RTV21.

Osoba koja je motorom pregazila mladića i ostavila ga u teškom stanju, prema „Zeriju, produžila je bez zaustavljanja.

Na lice mesta je odmah izašla policija i hitna pomoć.

DPK vodi, Srpska lista četvrta stranka

Prema podacima Centralne izborne komisije posle 20 odsto prebrojanih glasova, na prevremenim parlamentarnim izborima održanim u nedelju na Kosovu vodi vladajuća

Demokratska partija Kosova sa 31,39 odsto.

Prema tim podacima, na drugom mestu je opozicioni Demokratski savez Kosova sa 25,20 odsto glasova, a treći je pokret Samoopredeljenje sa 9,74 odsto glasova.

Na četvrtom mestu je Građanska inicijativa Srpska lista sa 6,99 odsto. Sledi Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja sa 6,69 odsto i novoformirana Inicijativa za Kosovo sa 6,60 odsto. Danas se na Kosovu u 38 opština glasalo za 120 poslanika Skupštine Kosova. Pravo glasa na izborima je imalo 1.782.454 građana, a izlaznost je oko 43 odsto.

DPK proglasio pobedu na parlamentarnim izborima

Zamenik predsednika Demokratske partije Kosova (DPK) Kadri Veselji ocenio je večeras da je njegova stranka pobedila na prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu.

“DPK je pobednik izbornog procesa. Danas su održani savršeni izbori sa divnim rezultatima, potvrđujući budućnost Kosova u evropskoj porodici”, rekao je Veselji na konferenciji za medije u sedištu stranke u Prištini.

On je ocenio da je ovo sigurno najbolji izborni proces od rata do danas.

Srpska: Na Kosovu glasalo 53.000 Srba

Oko 53.000 Srba, uključujući i raseljene glasalo je danas na vanrednim parlamentarnim

kosovskim izborima, navodi se u podacima Srpske liste.

Pravo glasa na Kosovu ima oko 130.000 Srba. Prema podacima Srpske, od oko 12.000 raseljenih glasalo je 11.330 ljudi. Na Kosovu ima 1.782.454 birača, a prema podacima Centralne izborne komisije pravo glasa iskoristilo je 747.451 ili 43,17 odsto građana.

Na severu Kosova glasalo je 15.327 Srba, a veća izlaznost u poređenju s novembarskim lokalnim izborima 2013. godine zabeležena je u dve od četiri opštine – Leposaviću i Zvečanu.

U Leposaviću je biračko pravo iskoristilo 5.116 glasača ili 24,82 odsto, u Zubinom Potoku 2.888 ili 36,14 odsto, u Zvečanu oko 2.300 ili 23,4 odsto, a u severnoj Kosovskoj Mitrovici 5.000 ili 17,62 odsto.

Predsednik Srpske Aleksandar Jablanović je za agenciju Beta rekao da je ta lista ostvarila “izuzetan rezultat”, pošto su njeni čelnici poslušali Vladu Srbije i “održali jedinstvo”.

“Zahtevaćemo od međunarodne zajednice da natera Albance da poštuju Zakon o opštim izborima kako bismo uzeli mandate koji nam pripadaju”, rekao je Jablanović.

Čelnici opština sa severa Kosova najpre su tvrdili da nema uslova za izlazak na izbore zbog pojedinih odluka Centralne izborne komisije Kosova, ali su pozvali birače na glasanje posle razgovora s novim šefom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Markom Đurićem. Srbi, kao manjinska zajednica na Kosovu, imaju pravo na deset zagarantovanih mesta u kosovskom parlamentu, a osvajanje dodatnih mandata zavisi od odziva u srpskoj zajednici.