Težak dan za premijera: Vučić bira između Rusije i EU

Evropski komesar za susedstvo Johanes Han u prvoj poseti Srbiji zatražiće od naših vlasti usklađivanje spoljne politike sa EU.

Johanes Han donosi poruku Vladi da je vreme da uskladi svoju spoljnu politiku sa spoljnom politikom EU, piše Kurir.

To znači, kako piše list, da smo se približili trenutku kada više nema balansiranja između Rusije i EU, već moramo da „izaberemo stranu”.

– Gotovo je sa politikom balansiranja. Moramo da se svrstamo i to uskoro – saznaje Kurir iz diplomtaskih izvora.

Johanes Han poručio je danas putem Tvitera, na početku posete Beogradu, da želi da podrži put Srbije ka Evropskoj uniji.

– Pozdrav Beogradu. Srećan sam što je Srbija prva koju posećujem na novoj funkciji. Želim da podržim put Srbije ka EU – napisao je Han jutros na svom nalogu na Tviteru.

Kako je najavljeno, Hana će primiti predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Aleksandar Vučić, predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, ministar pravde Nikola Selaković i šef diplomatije Ivica Dačić.

Prema Hanovim rečima, od posebnog značaja je produbiti političke i ekonomske reforme, naročito u oblasti vladavine prava, koja je od ključnog značaja za gradjane Srbije.

– Poseta na samom početku Hanovog mandata je jasan znak da su pregovori o proširenju Unije jednako prioritetni kao i pre, i pokazuje posvećenost Zapadnog Balkana evropskoj perspektivi – saopštila je Evropska komisija uoči komesarove posete.

Kako je najavljeno, komesar Han će razgovarati sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, premijerom Aleksandrom Vučićem, šefom diplomatije Ivicom Dačićem, predsednicom parlamenta Majom Gojković, ministrom pravde Nikolom Selakovićem kao i sa članovima skupštinskog Odbora za evropske integracije.

Han koji je 1. novembra preuzeo funkciju komesara za politiku susedstva i pregovore o proširenju EU, razgovaraće sa srpskim zvaničnicima kako bi ih ohrabrio da ubrzaju reforme tokom pregovora o proširenju. Nakon Srbije, Han u petak boravi u Crnoj Gori