‘Tradicija lidera na Kosovu je da budu korumpirani’

Ambasadorka SAD na Kosovu Trejsi En Džejkobson izjavila je danas da je u tradiciji kosovskih lidera da budu korumpirani.

Američka ambasadorka je kao primere za to, tokom rasprave koju je organizovala nevladina organizacija Fol, spomenula predsednika DSK Isu Mustafu i Inicijative za Kosovo Fatmira Ljimaja.

– Pitanje korupcije se ne može adresirati samo jednoj partiji. Primera radi, imamo Fatmira Ljimaja iz Inicijative za Kosovo, koji koliko znam ima dve optužnice za korupciju. Zatim, pokret Samoopredeljenje je predalo oko 70 prijava za korupciju protiv DSK dok je bila u
opštinskoj vlasti u Prištini. Znači, Kosovo ima neku, rekla bih, tradiciju korumpiranih političara – rekla je Trejsi Džejkobson.

Govoreći o institucionalnoj i političkoj blokadi i nemogućnosti stvaranja institucija nakon izbora 8. juna, Trejsi Džejkobson je rekla da novi vanredni izbori nisu rešenje jer neće dovesti do značajnih promena na političkoj sceni Kosova.

Ona je pozvala političke lidere da se što pre dođe do konstituisanja institucija kako bi se posle toga išlo ka ostvarivanju obaveze koje je Kosovo preuzelo u odnosu na međunarodnu zajendicu.

Ambasadorka SAD smatra da postoji opasnost da međunarodna zajednica izgubi interesovanje za Kosovo imajući u vidu da lideri nisu zainteresovani za stvaranje institucija.