U Briselu dogovoreno otvaranje NOVIH GRANIČNIH PRELAZA između Kosova i Srbije

U Briselu je dogovoren plan izgradnje šest "trajnih graničnih prelaza po modelu IBM" između Kosova i Srbije, i otvaranje dva nova – "Kapia e Sfirces"i prelaza od Zubinog Potoka prema Novom Pazaru, saopštilo je danas Odelenja Vlade Kosova za saradnju sa medijima.

 

U saopštenju sa jučerašnjeg sastanka u Briselu delegacija Kosova i Srbije, kada je glavna tema bila sporazum o slobodi kretanja.

Pored otvaranja dva nova prelaza, delegacije su se dogovorile i da se uspostavi carina na graničnom prelazu “Mutivode”.

U Prištini je saopšteno da su dve strane razgovarale i o “eliminisanju birokratije srpske strane” na administrativnim prelazima, posebno tokom leta, kada se “povećava protok na graničnim prelazima sa Srbijom zbog prisustva kosovske dijaspore”. Kosovska strana je zbog toga zatražila od Evropske unije da pre početka leta zakaže specijalan trilateralni sastanak o tom pitanju.

Kosovska vlada dodaje da će otvaranjem prelaza “Kapia e Sfirces” u opštini Kamenica sa kosovske, a Medveđa sa srpske strane, pomoći da se poboljša “ekonomska situacija” stanovnika “graničnog pojasa”, jer je teren “veoma pogodan za seoski turizam”.

Takođe se ističe da će drugi prelaz na severu Kosova, između opština Zubin Potok i Novi Pazar, “omogućiti jaču kontrolu granice i doprineti borbi protiv negativnih pojava”- krijumčarenja i nezakonitog prelaska, jer je “ova tačka ranije korišćena kao ilegalan put za šverc”.loading...