U Prištini uhapšen Srbin sa 13 kilograma eksploziva

Ministar policije Kosova Skender Hiseni je izjavio da je Srbin uhapšen u Prištini sa 13 kilograma eksploziva imao "jasne namere da izvrši teroristički napad".

Na vanrednoj konferenciji za medije Hiseni je rekao da je vozilom upravljao državljanin Srbije, rođen 1968. godine sa inicijalima S.G., kod koga je, u automobilu “reno klio” beogradske registracije, pronađeno oko 13 kilograma materijala za izradu eksploziva.

– Ne možemo da govorimo o detaljima istrage, ali će se njegova biografija do kraja otkriti. U našem je interesu da se ovaj slučaj ispita do kraja, uprkos složenosti – rekao je ministar.

Agencija Beta saznaje da se uhapšeni zove Slobodan Gavrić, da je iz Raške i da je veterinar po profesiji.

Upitan da li se na rasvetljavanju slučaja sarađuje s nadležnima u Srbiji, Hiseni je rekao da čine takve napore.

– Uprkos eventualnim smetnjama, mi činimo napore da sarađujemo u ovom slučaju i drugim slučajevima sa susedima. Kriminal je internacionalni fenomen – rekao je Hiseni.

Policijska saradnja institucija Kosova i Srbije se odvija preko Euleksa.

Eksploziv koji je pronađen u vozilu “reno kilo” beogradskih registarskih tablica trebalo je da bude iskorišćen u terorističkom napadu na Katoličku katedralu u Prištini, javili su danas prištinski mediji.

Napad je planiran za danas, na drugi dan proslave Božića po Gregorijanskom kalendaru, piše portal koha.net.

Pored eksploziva, u vozilu su pronađene i detaljne karte Prištine.

Policija Kosova sinoć je ispred američke ambasade u Prištini, u naselju Dragodan, zaustavila vozila s beogradskim registracijama zbog sumnje da u njemu ima eksploziva.

To naselje je sedište najvećeg broja diplomatskih i konzularnih predstavništava na Kosovu.

Portparol Policije Kosova Baki Keljani je danas rekao da je policija imala obaveštajne podatke o vozilu u kom se nalazio eksploziv, da je pratila njegovo kretanje i uhapsila vozača.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga pozvala je predstavnike susednih država da sarađuju u istrazi sprečenog terorističkog napada u Prištini.