Novi premijer Grčke Aleksis Cipras obećao je donošenje mera za spas ekonomije zemlje i priznao da njegova vlada nema prava na grešku, prenosi agencija EFE.

Cipras je istakao da su njegovi prioriteti da privredi pruži priliku da se razvija i pomogne malim preduzećima kojima preti bankrotstvo. Takođe, prema njegovim rečima, veliki značaj će dati politici smanjenja nezaposlenosti.

On je takođe obećao da će promeniti postojeći sistem masovnog turističkog odmora “ol inkluziv” kakav je razvijen u Grčkoj poslednjih nekoliko decenija, preneo je britanski list Dejli mejl.

Konkretno, mogu biti promenjena poreska pravila za odmarališta sa tim sistemom.

“Mi ne želimo da zadržimo postojeći model intenzivne eksploatacije turizma”, citira list premijera.

Cipras, kako dodaje Dejli mejl, pre svega namerava da podrži povratak sa sistema “ol inkluziv” na tradicionalne modele odmora, kada turisti posećuju lokalne barove, restorane i znamenitosti.

Hoteli sa “ol inkluziv” ponudom su popularni kod porodica s ograničenim budžetom, koje znaju da neće imati dodatne troškove za hranu, piće i zabavu. Istovremeno, oni su “katastrofa” za lokalne trgovce i vlasnike restorana, jer se zadržavaju iza ograda odmarališta, navodi list.

Britanski turoperateri su već saopštili da promene koje bi mogla da donese grčka vlada neće uticati na odmor turista ove godine.

Međutim, predstavnici turističkog sektora u Velikoj Britaniji i Grčkoj se protive bilo kakvim poreskim promenama, koje će povećati cene u odmaralištima zemlje. Grčka nacionalna turistička organizacija je izrazila nadu da će vlada odgovorno pristupiti unošenju bilo kakvih promena, piše Dejli mejl.loading...