VAPAJ SRBA: Pomozite nam, ne možemo sami da napustimo Libiju!

Srbi koji rade u zemlji zahvaćenoj ratom ostali bez novca jer su zatvorene sve institucije, pa nemaju kako da plate prevoz

– Srbi koji rade u Libiji ostali su bez mogućnosti da napuste tu zemlju u trenutku kada u njoj besne krvave borbe suprotstavljenih islamističkih frakcija jer je zbog sukoba stopiran protok novca, pa nemaju gde da ga podignu i plate taksi do aerodroma, autobus, kao ni avionsku kartu.

Očajni

Srpkinja koja radi u glavnom libijskom gradu Tripoliju kao medicinska sestra ponovo se javila Kuriru i rekla da su naši državljani očajni jer su čuli da druge zemlje evakuišu svoje ljude iz Libije.

– Čuli smo da i Hrvati odlaze. Svi oni se drže zajedno, kao i Francuzi i Filipinci, Indijci… Samo mi ne. Razočarani smo. Preporučeno nam je da odemo odavde, ali kako – pita ona i dodaje da srpska ambasada u Tripoliju može ljudima da pomogne sa rezervacijom karte za povratak i izdavanjem putnih naloga, ukoliko neka osoba nema pasoš, ali oni koji nemaju novca nemaju ni način da se vrate.

– Trenutno sam u teškoj finansijskoj situaciji jer ne mogu da podignem novac s bankomata. U zemlji zbog sukoba ne radi nijedna libijska institucija. Čula sam da su neki naši ljudi krenuli na svoju ruku preko Tunisa i da će u Srbiju otići trajektom preko Malte, koji je, valjda, obezbedila Rumunija – ističe naša sagovornica.

Prema njenim rečima, ona je trenutno bezbedna jer je u takvom kraju Tripolija, ali je situacija generalno opasna, zbog čega se narod plaši da izađe na ulice.

– Sve je prazno, samo s vremena na vreme odjekuju eksplozije. Nije bezbedno. Izlazim samo kada idem na posao i tada sam u pratnji Libijaca. Struja nam nestaje po deset sati, pre neki dan je nismo imali 19 sati. Nestaje i voda, a posebno je strašno jer vlada nestašica goriva, pa je bilo kakvo putovanje otežano – kaže Srpkinja iz Libije.

Nove žrtve

Inače, svet su obišle vesti o novim dramatičnim sukobima u afričkoj zemlji, najkrvavijim još od 2011. i svrgavanja dugodišnjeg diktatora Moamera el Gadafija. U njima je samo od subote u Bengaziju, drugom po veličini gradu u Libiji, život izgubilo 60 ljudi.

Otpravnik poslova Ambasade Srbije
GAJIĆ: ZEMLJU JUČE NAPUSTIO JEDAN MLADIĆ

Naše diplomate koje se nalaze u Tripoliju još nisu napustile zemlju iako su to njihove kolege iz drugih zemalja učinile, a otpravnik poslova Ambasade Srbije Gradimir Gajić rekao je za Kurir da je jedan mladić, od oko 100 naših državljana u Libiji, juče napustio tu zemlju avionom, dok bi drugi trebalo da ode danas.

– Mi ne možemo da novčano pomognemo ljudima, ali tu smo za sve ostalo. Onima koji nemaju pasoše izdajemo putne naloge, a čuli smo da na granici puštaju čak i samo sa tim dokumentom, bez izlazne vize, koju mi ne možemo da izdamo. Zasad nije bilo slučajeva da su naši građani životno ugroženi –  istakao je Gajić.

MSP
OSTAJE SAMO PREPORUKA

Pitali smo nadležne iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije da li će biti urađeno još nešto za naše državljane u Libiji koji nisu u mogućnosti da tu zemlju napuste sami, ali do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovor. Podsetimo, u utorak je Srbima u Libiji prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić uputio preporuku da se vrate u Srbiju zbog nestabilne situacije u afričkoj državi.