Velika Albanija: Na Kosovu postoje spiskovi za hapšenje Srba

Funkcija spiskova Srba za hapšenje je etničko čišćenje KiM i stvaranje Velike Albanije, tvrdi predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova, Milan Ivanović

Predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova, Milan Ivanović, izjavio je da su mu visoki zvaničnici Srbije i međunarodne zajednice potvrdili da postoje spiskovi za hapšenje Srba na Kosovu.

– Spiskovi koji na Kosovu i Metohiji postoje za hapšenje Srba u funkciji su etničkog čišćenja KiM od preostalih Srba sa severa pokrajine i stvaranje Velike Albanije – rekao je on za Televiziju Most iz Zvečana.

Ivanović je kazao da su mu visoki zvaničnici međunarodne zajednice rekli, a zvaničnici u Beogradu potvrdili, da postoji najuži spisak za hapšenje 18 Srba, na kom se nalazi i on.

– Pominje se još jedan spisak od 34 osobe za hapšenje i najverovatnije se čeka osnivanje Suda za zločine pripadnika OVK. Zbog “ravnoteže” mora se suditi i Srbima – smatra Ivanović

Advokat Miodrag Brkljač objasnio je za TV Most da poziv za odlazak u policijsku stanicu radi davanja podataka sam po sebi ne znači i hapšenje, ali se najčešće tako završi za Srbe na Kosovu. On je tvdnju ilustrovao primerom njegovog klijenta Dragana Delibašića, koji je uhapšen pre skoro pola godine i još uvek se nalazi u pritvoru a optužnica nije podignuta.

Potpredsenica GI SDP “Oliver Ivanović” Ksenija Božović podsetila je da je i lider te inicijative na poziv Euleksa otišao na razgovor koji je trajao do ranih jutarnjih sati i da je tada odveden u pritvor u kome se nakazi više od šest meseci.

Najava hapšenja sadašnjeg i bivšeg predsednika opštine Zubin Potok Stevana Vulovića i Slaviše Ristića i sumnja u postojanje tajnih spiskova za hapšenje Srba bili su povod i za prošlonedeljni protest u Zubinom Potoku, sa koga je od međunarodne zajednice zatraženo da prestanu sa zastrašivanjuem Srba na Kosovu.

– Zaključili smo da ćemo razmotriti dalju saradnju sa Euleksovim sudijama i tužiocima i ostalim međunarodnim misijama, preispitaćemo naše učešće u kosovskim institucijama i upozorili smo one koji o tome odlučuju da prestanu sa pritiscima na Srbe – rekla je Božović.