Veljović organizovao sastanak sa Šarićevim saradnikom Fricom?

Direktor policije, Milorad Veljović, organizator je sastanka pripadnika tužilaštva, policije i BIA, na Jelovoj gori 18. aprila 2010, sa Draganom Dudićem Fricom, za kojeg u tom trenutku postoje osnovane sumnje da je jedan od najbližih saradnika narko bosa Darka Šarića, saznaje Danas.

Sastanku je, kako za Danas navode u BIA, osim načelnika UKP Rodoljuba Milovića, prisustvovao i zamenik Miljka Radisavljevića, specijalnog tužioca za organizovani kriminal Saša Ivanić.

On vodi proces protiv optuženog narko bosa Darka Šarića, navodi Danas, i u zakonskoj je obavezi da na osnovu prikupljenog dokaznog materijala u to vreme Dudića stavi na optužnicu.

Ivanić to, međutim, čini čak dve godine kasnije od ovog susreta, odnosno ubistva Dudića, piše Danas.

Snimak ovog sastanka je izbrisan, izjavilo je za Danas rukovodstvo BIA, a dokaz o njegovom postojanju je izjava operativca koji je to učinio.

– Informacije o potencijalnom kontaktu sa Dudićem potekle su od direktora policije Milorada Veljovića, koji je dao signal za realizaciju kontakta, a takođe je garantovao i apsolutnu diskreciju – zvanično je rečeno Danasu u BIA, u odgovoru na pitanje ko je organizovao sastanak predstavnika države sa Draganom Dudićem Fricom.

Danasu je u BIA potvrđeno da su prema, relevantnim dokumentima kojima raspolažu, sastanku na Jelovoj gori prisustvovali: Saša Ivanić, zamenik tužioca za organizovani kriminal, Rodoljub Milović i Slaviša Softić, radnici Uprave kriminalističke policije MUP RS, kao i tadašnji pripadnici BIA Željko Rašeta i Jadranko Petković.

U rukovodstvu BIA tvrde da za ove navode postoji relevantna dokumentacija, koja je označena stepenom poverljivosti.

Na osnovu dokumenata zna se da je ovaj sastanak sniman, da postoji snimak ovog sastanka u BIA, koji je, međutim, kako je prethodno već saopšteno, 2011. obrisao operativac Ivica Petrović. Ono što je ostalo kao trag ovog čina je izjava
pripadnika BIA da je snimak uništio, prilikom sređivanja dokumentacije, piše Danas.

Sastanak na Jelovoj gori ukazuje na moguće kršenje zakona od strane policije i Tužilaštva za organizovani kriminal, ukazuje Danas i objašnjava da postoji zakonska obaveza krivičnog gonjenja osumnjičenog, a ne pregovaranja sa njim.loading...