VEROVANJE NAŠIH BAKA: Da li ste znali da je zihernadla MOĆNO oružje protiv uroka?

Zihernadla
Twitter/@MrJackHawkins

Zakačene na odeću, one predstavljaju moćnu zaštitu, ali takođe mogu ubrzati i ostvarenje želja

 

Valja se nositi

Starije generacije su tokom detinjstva imale priliku da vide svoje bake kako na odeći imaju zakačenu zihernadlu. Bez obzira na to da li bile u kući ili su se doterale za šetnju gradom, zihernadla je bila jedan od glavnih “ukrasa”. Neke od njih nisu ni umele da odgove čemu tačno služe te savijene igle, ali su tu tradiciju nasledile od svojih majki jer “valja ih nositi”. Prava istina je da je zihernadla moćno magično sredstvo ne samo protiv uroka, nego i za ostvarenje želja.

Zaštita od zla

Pre nego što zihernadla postane magičan predmet, trebalo bi je obajati. To je moguće učiniti na nekoliko načina. Prema jednom, trebalo bi je držati na plamenu sveće izgovarajući čarobne reči: “Zaštiti me od svakog zla, ljudske zlobe i uroka!” Prema drugom načinu, trebalo je zapaliti tamjan, pa držati zihenadlu iznad dima izgovarajući reči: ”U ime Oca, Sina i Svetoga Duha, zaštiti me od svakog zla.” 

Pored ovih načina, zihernadla bi postala magična ako bi se ostavila da odstoji preko noći u posudici sa soli, a sutradan na suncu. Tek uveče bi se vadila iz posudice i kačila na odeću. Zihernadla takođe može da se potopi u vodu sa lavandom ili ruzmarinom, ostavi da odstoji sat-dva. Tom prilikom iznad posudice treba tri puta da se izgovori: ”Magični mirisi teraju zlo!”…