VEST ODJEKNULA REGIONOM: Ramuš Haradinaj POVUKAO Platformu za dijalog sa Srbijom

Haradinaj
BETA

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj povukao je danas iz skupštinske rasprave predlog Platforme za dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

 

Na konferenciji za medije Haradinaj je rekao da je tu odluku doneo imajući u vidu veliko interesovanje za raspravu u političkim strankama, u parlamentu i medju građanima.

– Da bi dali vremena raspravi i kako bi izbegli lomove medju strankama povukli smo platofrmu za razgovore sa Srbijom. Tako dajemo vremena političkom spektru da doprinese idejama i predlozima. Kosovo ima potrebe da pronadje forumulu sveobuhvatnog predstavljanja za tako važnu temu – kazao je Haradinaj.

Na takvu odluku Haradinaja uticala je i rasprava u kosovskom parlamentu.

Tokom rasprave u Skupštini Kosova platformu su podržali samo Demokratska partija Kosova, Alijansa za budućnost Kosova i stranke nesprpskih manjina, dok su protiv bili Socijaldemokratska incijativa koja je deo vladajuće koalicije, Demokratski savez Kosova, Samoopredeljenje i Socijaldemokratska partija poslanika koji su napustili Samoopredelenje.

Najsporniji deo platforme je bio predlog da dijalog vodi predsednik Kosova Hašim Tači.

Platforma Vlade Kosova za finalizaciju briselskog dijaloga Kosova i Srbije, ovlašćuje predsednika Kosova Hašima Tačija da zajedno sa kosovskom delegacijom koja će biti formirana, vodi razgovore o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

Delegaciju će činiti predstavnici svih političkih partija, navodi se u Platformi, javila je Radio Slobodna Evropa pozivajući se na tekst u koji su imali uvida.

U dokumentu stoji da Skupština insistira da se dijalog treba okončati međunarodno obavezujućim pravnim sporazumom, putem kojeg treba da dodje do recipročnog priznanja Kosova i Srbije.

Skupština, navodi se u Platformi, smatra da se međunarodno obavezujućim pravnim sporazumom treba omogućiti potpuna normalizacija odnosa dve zemlje, uz poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Skupština takođe podržava ulogu posrednika Evropske unije i podršku SAD u postizanju tog sporazuma, koji će Kosovu omogućiti članstvo u UN i svim ostalim relevantnim međunarodnim organizacijama, kao i ubrzani evroatlantski put.

Od predsednika Kosova se traži da redovno obaveštava Skupštinu o toku dijaloga delegacija Kosova i Srbije. Međutim tu se javljaju problemi jer Strategija nema potrebnu podršku Skupštine Kosova.