Volite Džejms Bonda? Trebalo bi da pogledate i ove FILMOVE O PRISLUŠKIVANJU I ŠPIJUNAŽI

Špijunaža
Pixabay.com

Brojni su filmovi koji su za temu, ili makar elementarni motiv imali prisluškivanje, špijunažu ili praćenje suprotne strane, radi poverljivih informacija. Ovakve filmove, od početka razvoja kinematografije, snimali su mnogi reditelji, želeći da nam kao gledaocima predoče situaciju koja odvajkada vlada među ljudima. Šta se to tamo kod njih krije? Ovakva pitanja, u eri u kojoj kamere pokrivaju mnoge segmente naših života, sve češće postavljamo.

 

Cena prisluškivača dostupna je mnogima, pa neretko i kompanije, ali i obični ljudi, požele da vide šta se to dešava u kancelariji, radnoj sobi, ili spavaćoj sobi, dok oni nisu tu.

Bubice za prisluškivanje deo su opreme mnogih obaveštajaca, novinara, službe bezbednosti. Mi govorimo o filmovima kojima je ova tema bila interesantna, i koji na izvestan način opominju kako savremen čovek koristi prednosti razvoja tehnologije. Izdvajamo one filmove koji su snimljeni od početka novog milenijuma.

1971

Dokumentarni film koji pokriva temu špijunaže FBI. Grupa otkriva dokumentaciju o COINTELPRO, i doznaje informacije o disidentnim pojedincima i aktivistima protiv Vijetnamskog rata. Reč je o filmu koji je snimljen 2014. a pokriva period 1971. po kojoj i nosi ime. Prislušni uređaji samo su deo opreme koja se koristi tokom istrage.

Hidden

Film koji govori o paru koji pronalazi prisluškivače u svojoj kući, ima za temu upravo praćenje i prisluškivanje. Žorž Loren je književni kritičar koji živi u Parizu, zajedno sa suprugom Anom i sinom. Njihov harmoničan život narušilo je praćenje od strane nepoznatog čoveka. Video kaseta sa snimkom detalja njihovog života, njihov strah i paranoja raste, jer ne mogu da saznaju ko bi mogao biti njihov progonitelj.

Eye in the Sky

Film koji nesumnjivo podstiče na razmišljanje jer govori o mračnoj strain Hong Konga. Nakon pljačke zlatare, započinje priča o tome koliki je značaj uređaja za prismotru i prisluškivanje u razotkrivanju mračnih tajni koje nosi kriminal.

Surveillance

Ovaj film iz 2008. takođe pokriva temu špijunaže, a nije jedan od onih koji su postali viralni. Film je režirala Dženifer Linč, a priča je smeštena na poljima Nebraske u Sjedinjenim Američkim Državama. Naime, nakon nekoliko zločina, serijskih ubistava i otmica, dva agenta upuštaju se u istraživanje slučaja, i koriste sve moguće načine da dođu do oktirća zločina.

Filmovi sa sličnim motivima

Pomenuli smo neke od filmova koji će svojom temom biti interesantni, jer obiluju sredstvima poput aparature za prisluškivanje, bubicama, nadzornim uređajima. Svi ljubitelji skrivenih sredstava za dolazak do informacija, biće zadovoljni ako ovu listu prodube još nekim igranim i dokumentarnim filmovima.

La zona, We live in public, Timecode, A scanner darkly, Red road, samo su neki od naslova filmova koji će vas inspirisati da razmislite o prismotri kao ideji. Dvadeset i prvi vek doveo je do razvoja tehnologije toliko da su postmodernističke teme utopističkog i distopističkog društva, orvelovska kontrola, Hakslijeve postapokaliptične ideje, usađene u filmove.

To ostavlja dosta prostora za razmišljanje, nismo li u tolikom napretku i sami izgubili nit i postali deo mašinerije koja bi o svima da zna sve. Koliko je u savremenom dobu uopšte i moguće biti potpuno slobodan i zaštićen od praćenja, prisluškivanja i nadzora?