Vučić poručio Medvedevu: I Rusija i EU

Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Moskvi sa predsednikom ruske vlade Dmitrijem Medvedevom.

Premijeri prvo razgovaraju tet-a-tet, a potom će im se pridružiti i delegacije.

Vučić je posle sastanka izjavio je da Srbija želi da postane deo EU, ali da ne želi da narušava odnose sa Rusijom.

Obraćajući se medijima posle susreta sa ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevom u Moskvi, Vučić je takođe rekao da su, kada je reč o projektu Južni tok, ostala još samo tehnička pitanja, koja se brzo “zatvaraju”.

Ruski premijer izjavio je da su dve zemlje spremne da uskoro potpišu sporazum o Južnom toku.

Kako je istakao Medvedev, Južni tok je prioritetan projekat za Rusiju, i to je postalo očigledno i u kontekstu dogadjaja u Ukrajini.

Vučić je takođe rekao da Srbija podržava sve mirovne inicijative Putina u vezi sa Ukrajinom.

Razgovori su počeli pitanjem Dmitrija Medvedeva Aleksandru Vučiću kako je raspložen, na šta je predsednik srpske vlade odgovorio na ruskom: „Veoma dobro, kao i uvek u Rusiji”.

Na početku susreta u rezidenciji premijera Rusije u Gorkom nedaleko od Moskve, Medvedev je izrazio zadovoljstvo zbog Vučićevog dolaska u Moskvu.

U delegaciji koju predvodi Vučić su i ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić, ministar privrede Dušan Vujović i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Dvojica premijera razgovaraće o bilateralnim odnosima, trgovinsko-ekonomskoj saradnji, uključujući realizaciju velikih zajedničkih energetskih i infrastrukturnih projekata.

Biće reči o kreditima u sektorima finansija, transporta, industrije, poljoprivrede, humanitarnih pitanja i kulture, navodi se u saopštenju ruske vlade.

Premijeri će se posle sastanka obratiti medijima.

Predsednik Rusije Vladimir Putin i premijer Srbije Aleksandar Vučić razgovaraće sutra u Moskvi, saopšteno je danas iz Kremlja.

– Tokom sastanka Putin i Vučić će razgovarati o perpektivama daljeg jačanja političkog dijaloga Rusije i Srbije – navedeno je u saopštenju.

Planirano je, takodje, i da se razmotre pitanja u vezi sa bilateralnom i trgovinsko-ekonomskom saradnjom, u prvom redu u oblasti energetike, jačanja kulturno-humanitarnih veza i saradnje u sferi medjunarodne politike.