Vučić pozvao Ankaru da vodi računa o krhkoj stabilnosti u regionu

Premijer Aleksandar Vučić kaže da želi da veruje da premijer Turske nije rekao da će 'svako ko dirne Bošnjake imati 100 miliona Turaka protiv sebe'.

S druge strane, predsednik RS Milorad Dodik veruje da je Redžep Tajip Erdogan baš tako rekao.

– Dodik ima pravo na svoje, a mi na svoje zaključke. Želim da verujem ambasadoru Turske u Beogradu Kemalu Bozaju koji mi je rekao da ta izjava nije data, ali nemam pravo da negiram ili odbacim zabrinutost Dodika – rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Dodikom i šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem.

Vučić je dodao da nisu sve ambasade Turske u regionu dale isti odgovor po pitanju Erdoganove izjave i da bi, kad bi verovao da je ona tako data, odgovor Srbije bio mnogo oštriji.

Premijer Srbije je pozvao Ankaru da vodi računa o krhkoj stabilnosti u regionu.

Dodik je istakao da je siguran da je Erdogan to rekao, “jer kad može da zabrani Tviter, može i da skine svoju izjavu sa nekih medija”.

– Turske namere su za nas opasne jer se njihova politika pokazuje kao navijačka i štiti samo interese Bošnjaka. Verujem da je ta izjava data na taj način. Turska je moćna zemlja i može da manipulise sa ‘jeste ili nije dato – rekao je predsednik RS.

On je istakao da je RS očekivala demanti iz kabineta Erdogana, ili bar minstra spoljnih poslova, a ne iz ambasade Turske u Sarajevu “koja je i ranije izvrtala činjenice”.

Dačić je kazao da Srbija ne zna pouzdano da li je Erdogan to izjavio i dodao da ipak očekuje reakciju medjunarodnih faktora.

On je dodao da je takva izjava “apsolutno suprotna izjavama turskih zvaničnika da žele da budu konstruktivan činilac na Balkanu i u dobrim odnosima sa Srbijom, što je u nedavnoj poseti Beogradu potvrdio i šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu.