Vučić u Moskvi, susret sa Putinom i Medvedevim

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić putuje danas u dvodnevnu posetu Ruskoj Federaciji, tokom koje će s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i premijerom Dmitrijem Medvedevim razgovarati o bilateralnoj saradnji, ali i o svim važnim medjunarodnim temama.

Da će ”Južni tok” biti jedna od glavnih tema Vučićevih razgovora sa najvišim ruskim zvaničnicima, slažu se i srpski i ruski analitičari, a nezaobilazne teme biće i Ukrajina, predsedavanje Srbije OEBS-om, dugovanja, zajedničke investicije, Južni tok, snabdevanje gasom…

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je ranije da od predstojeće posete Vučića Moskvi očekuje korist za Srbiju, jer je, kako je istakao, Srbija ”kopča” koja nedostaje da bi Istok i Zapad bolje sarađiivali.

Na pitanje da li očekuje da dugovi za gas budu jedna od tema razgovora premijera, predsednik je odgovorio da se traže načini da se taj dug namiri u razumnom roku.

Ministar unutrasnjih poslova Nebojša Stefanović kaže da premijer u Moskvu ne ide da mu tamo bude nešto preneto, već da otvoreno i objektivno razgovara sa premijerom i sa predsednikom Rusije.

”Nama je u interesu da pronadjemo strateške partnere za energetske kompanije, da vidimo kolika može da bude cena gasa za nas u budućem periodu, šta možemo da uradimo oko ‘Južnog toka” i kakva je njegova budućnost”, rekao je Stefanović.

Najdelikatnije pitanje, prema mišljenju analitičara Dušana Janjića, svakako će biti ukrajinska kriza i, u tom svetlu, Rusija će tražiti od Srbije da, kada preuzme predsedavanje OEBS-om 2015, za šta je Moskva “i te kako lobirala”, obezbedi podršku za slanje posmatrača na linije razdvajanja, što bi moglo da vodi federalizaciji, odnosno kraju unitarne Ukrajine.

“Rusija želi da kontakt grupa bude pri OEBS-u, a ne pri UN jer je naučila lekciju: kad god je posredovanje uz UN, ona na kraju ispadne iz toga i trupe razdvajanja koje se nadju na terenu postanu NATO. Ona ne želi NATO u Ukrajini, ni Ukrajinu u NATO”, kazao je Janjić Tanjugu.

On ocenjuje da su za aktuelnog premijera najveći problem pred posetu Moskvi ogromni dugovi, koji su ga, kako smatra Janjić, doveli u bezizlaznu situaciju – s jedne strane, potreba da se sprovedu ozbiljne reforme, s druge, nedostatak novca, a s treće, dočekuju vas kao nekoga ko ne izvršava obaveze.

Moskva pozitivno ocenjuje podršku Srbije Južnom toku, kao i njenu poziciju prema Ukrajini, gde je dovoljno što se Beograd nije priključio sankcijama protiv Rusije, a Moskva to ceni, ocenio je u izjavi za Tanjug ruski analitičar Fjodor Lukjanov uoči posete srpskog premijera Moskvi.

On je istakao da ruski predsednik Putin odlično razume da je Srbija u dosta složenoj geografskoj i geopolitičkoj situaciji.