Vučića i njegovu politiku žestoko iskritikovao vladika Srpske pravoslavne crkve

– Na sceni je partokratija sa političarima koji koriste jezik siledžija. Vladajuća vrhuška deluje groteskno, bilo kada dočekuje strane državnike bilo kada nastupa kao supermen u poplavama – rekao je zapadnoamerički vladika Maksim u intervjuu za list 'Politika'.

Gospodin Maksim, nadležni arhijerej eparhije Srpske pravoslavne crkve u SAD u intervjuu za list „Politika” govorio je o problemima identiteta, odnosu prema Kosovu i Metohiji, vidovdanskoj etici i odnosu pravoslavlja prema modernom svetu.

Prema njegovim rečima, u Srbiji je poslednjih sedamdeset godina na delu bila jedna monopolistička klasa koja se samoreprodukovala i opstajala negirajući istorijsko nasleđe.

– Vidimo da ni danas nije bolje. Na sceni je partokratija sa političarima koji koriste jezik siledžija. Vladajuća vrhuška deluje groteskno, bilo kada dočekuje strane državnike bilo kada nastupa kao supermen u poplavama. Uprkos svetlim primerima i podvizima najviše usamljenih pojedinaca, srpska politička i kulturna scena danas pati od bolesti autizma. Njeni simptomi su: novinarska subkultura, retrogradni mentalitet, bukvalizam u formi, kvazinaučni fundamentalizam, intelektualni provincijalizam i barbarogenija. To je utisak posmatrača sa strane i tako nas vide naši susedi, blagonakloni ili ne – istakao je episkop Maksim.

On je dodao i da je srpski narod na Kosovu i Metohiji najveća žrtva pogrešne i bezosećajne politike svoje države i političke elite.

– Zbog toga pogled jednog episkopa, sveštenika, hrišćanina, uvek mora biti drugačiji od pogleda jednog političara, bilo radikalnog bilo liberalnog. U tome je velika odgovornost crkvenih poslenika na Kosovu i Metohiji i Srbiji.

On je u intervjuu srpskoj eliti (političkoj, crkvenoj i kulturnoj) poručio da je „bolje da se što pre sklanja sa scene ovog surovog vremena sve bržih promena, jer nema šta bolje da ponudi izazovima savremenosti”.