Vučića očekuju još dva susreta sa Merkelovom

Premijer Aleksandar Vučić tokom leta najverovatnije će imati još najmanje tri susreta s državnim vrhom Nemačke, od kojih dva s kancelarkom Angelom Merkel.

To bi trebalo da učvrsti pozitivne odnose Srbije i Nemačke, koji su krenuli uzlaznom putanjom tokom nedavnih razgovora s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu.

Vučić bi s Merkelovom u narednim mesecima trebalo da se sretne dva puta – sredinom jula u Dubrovniku i još jednom, krajem avgusta, u Berlinu. Međutim, on bi u nemačku prestonicu mogao ponovo da putuje već sledećeg ponedeljka, na berlinsko otvaranje Foruma Srbija – Nemačka.

Rad Foruma 30. juna, otvoriće nemački šef diplomatije Frank Valter Štajnmajer, a očekuje se da otvaranju prisustvuju i počasni članovi Foruma, među kojima su Vučić i Ružica Đinđić. Forum je svoju promociju imao u Beogradu, pre mesec i po, a otvaranju je kao specijalan gost prisustvovao i bivši nemački kancelar Gerhard Šreder.

Srpski premijer uskoro bi trebalo da dobije pozivnicu i za Dubrovnik, gde je za sredinu sledećeg meseca planiran sastanak lidera regiona u okviru „Brdo procesa”. Hrvatska je ove godine domaćin ovog samita, a specijalni gost je nemačka kancelarka.

Merkelova, koja želi da pokaže da Nemačka nije izgubila interes za Balkan, 28. avgusta u Berlinu organizuje i konferenciju zemalja zapadnog Balkana, na koju su pozvani pozvani premijeri, šefovi diplomatija i ministri ekonomije Srbije, Slovenije, Hrvatske, BiH, Crne Gore, Makedonije, Kosova i Albanije.

Tada bi još jednom trebalo da bude potvrđena evropska perspektiva Srbije i celog regiona, kao i podrška Nemačke Beogradu u što lakšem savlađivanju svih stepenica do konačnog članstva u EU.