Zapad preko Šešelja poručio Nikoliću: Završićeš kao Sloba

Zapad je vraćanjem Vojislava Šešelja u Srbiju jasno poručio predsedniku Tomislavu Nikoliću da će ga sačekati sudbina Slobodana Miloševića ako nastavi da se približava Rusiji, objavio je moskovski provladin dnevni list 'Izvestija'.

U autorskom tekstu ruskog analitičara Olega Bondarenka objavljenom u ovom dnevniku, kaže se da „sada od Rusije zavisi da li će pod pritiskom Zapada opstati Vlada Aleksandra Vučića”.

Tekst prenosimo uz neznatna skraćenja.

 Lokalni mediji prikazali su njegov povratak kao povratak pobednika, a vlast, koju je Šešelj prokleo zbog pravljenja kompromisa sa Zapadom, suzdržano mu je poželela dobro zdravlje, koje će mu biti potrebno: mnogi smatraju da je oslobađanje ideologa „Velike Srbije” uslovljeno isključivo veoma lošim stanjem zdravlja haškog optuženika. Leš još jednog optuženika (posle smrti u pritvoru, bivšeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića) Haški tribunal, čiji je mandat istekao još pre četiri godine, ne može izdržati.

Neočekivanim povratkom Vojislava Šešelja u Beograd Zapad je poručio predsedniku Tomislavu Nikoliću: ne primiči se Rusiji više nego što je potrebno inače će te sačekati sudbina Slobodana Miloševića. Istovremeno, inteligentni Šešelj shvata da ga zapad iskorištava, ali ništa ne može da uradi – previše je ogorčen na svog bivšeg zamenika Nikolića, koji se usudio da se izmakne kontroli i pobedi na predsedničkim izborima 2012. godine.

Trenutno, stanje rusko-srpskih odnosa liči na stanje trkača koji očekuje signal za start, a signala nema pa nema. Situacija je takva: potpisan je Južni tok, skoro sve krupne ruske kompanije su u Srbiji, a investicije nikako da stignu. Dugogodišnji projekti čekaju svoje vreme. Odgovornost za to ne snosi samo Beograd nego i Moskva.

Od Rusije zavisi da li će pod pritiskom zapada opstati vlada premijera Aleksandra Vučića, koji nije išao na ruku Vašingtonu po pitanju uvođenja sankcija Rusiji.