Po okončanju demonstracija, oko 18.30 sati, oglasile su se opozicione stranke, koje su i organizovale demonstacije, najavljujući nastavak protesta.

Protest u Prištini, koji su trajali više od šest sati, okončani su danas oko 18:30, nakon više od šest sati konfrontacija između demonstranata i policije. Direktor policije Kosova Spend Madzuni izjavio je da je u današnjim nasilnim protestima u Prištini teško i lakse povređeno 56 policajaca i da je do sada privedeno više od 100 lica.

 

Policijska akcija, uključujući upotrebu vodenih topova, dimnih bombi, suzavca i u nekoliko slučajeva gumenih metaka, trajala je više od tri sata. Svi povređeni posle ukazane lekarske pomoći u Kliničkom centru u Prištini nalaze se van životne opasnosti. U policiji su odbili da potvrde navode dežurnog lekara Hitne službe Cura Đocaja da je deset osoba povređeno gumenim mecima.

Policija je potvrdila da je gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti, koji je tokom popodneva priveden, nakon saslušanja pušten na slobodu.

“Protiv njega je podneta prijava sudiji za prekršaje”, kažu u policiji i navode da je skoro celo rukovodstvo radikalnog albanskog pokreta Samoopredeljenje učestvovalo u nasilnim demonstracijama i da je njih nekoliko zadržano do saslušanja u policiji.

Ranije danas, na Trgu Majke Tereze došlo je do najtežeg okršaja policije i demonstranata. Učesnici protesta na policiju su bacali zapaljive, “molotovljeve koktele”, a kosovska policija je potom na ulice izvela borna vozila i potisnula demonstrante do Hotela “Grand”.

Povređene su desetine demonstranata koji su zbog suzavca zatražili lekarsku pomoć, među kojima je i šef parlamentarne grupe Samoopredeljenja u kosovskoj skupštini Visar Imerija, a povređenima je pomagao i gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti.

Među učesnicima protesta su i lideri “Samoopredeljenja” Aljbin Kurti, koji je kako se tvrdi povređen, Alijanse za Budućnost Kosova Ramuš Haradinaj, kao i Inicijative za Kosovo Fatmir Ljimaj, javlja Tanjug.Saobraćaj prema centru grada je obustavljen. Policija sprovodi rigorozne mere kontrole saobraćaja, ne dozvoljavajući kretanje prema centru, posebno prema naselju Dragodan gde se nalaze sedišta ambasada zapadnih zemalja.

Madzuni je kazao da su protesti eskalirali u nasilne, kada se određene grupe nisu pridružile mirnim protestima, već su počele da ugrožavaju poredak i javnu bezbednost. On je istakao da se reagovalo u zavisnosti od situacije i da je učinjeno ono što je, uobičajeno, ranije planirano za ovakve situacije. Madzuni je dodao da je policija reagovala na osnovu zakonskog mandata za očuvanje bezbednosti.

 

UNS: Srpski novinari neće izveštavati s protesta

Novinari iz dopisništava beogradskih redakcija i srpskih medija neće izveštavati s protesta pokreta “Samoopredeljenje” u Prištini, čime će iskazati “najoštriji” protest zbog napada na srpske novinare prošle subote, saopštilo je Udruženje novinara Srbije (UNS).

– Novinari iz dopisništava beogradskih redakcija, kao i srpskih nezavisnih medija danas neće otići da izveštavaju sa protesta u Prištini, već će u 14 časova na konferenciji za novinare u prostorijama UNS-a u Gračanici iskazati svoj protest, obrazložiti svoje stavove i uputiti apel nadležnim institucijama i organizacijama da se ovaj problem reši – naveli su UNS i Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM).

Kako su objasnili, srpski novinari napadnuti su prošle subote tokom izveštavanja sa protesta “Samoopredeljenja” u Prištini, a “posebno zabrinjava” to što kosovska policija ne želi da odgovori da li je preduzela “bilo šta” kako bi pronašla i kaznila počinioce napada.

UNS i DNKiM su naveli i da saopštenje “Samoopredeljenja” u kome se osuđuje isključivo napad na novinare Radio-televizije Kosova 2, ali ne i na srpske novinare “upućuju da izveštavanje nije bezbedno i da su napadi praktično dozvoljeni”.

 loading...