Žele ‘prirodnu Albaniju’: Makedonija je već mrtva, a sledeća je Srbija

Lider Liste za prirodnu Albaniju rekao da protesti u Skoplju vode stvaranju nove albanske države koja će zauzeti i južni deo naše zemlje.

Albanski istoričar i lider Liste za prirodnu Albaniju iz Tirane Kočo Danaj rekao je u intervjuu za Kurir da je Makedonija već mrtva, a da je Srbija sledeća na redu jer se rađa prirodna Albanija, koja će zauzeti veliki deo makedonske teritorije i pola južne Srbije.

Najglasniji zagovornik ideje stvaranja velike albanske države tvrdi da su protesti u Skoplju izraz borbe njegovih sunarodnika da više ne budu tretirani kao građani drugog reda u toj zemlji.

Traži čišćenje zemlje

– Albanci su ustali protiv šovinizma makedonske vlade. Tokom protesta sukobili su se s policajcima, koji su bili naoružani do zuba. Ali protesti u Makedoniji moraju da se nastave. Korak po korak ta teritorija treba da bude očišćena i oslobođena svake religijske ili nacionalne raznolikosti, a pobuna treba da se transformiše u jedan sveobuhvatni pokret čiji je cilj konačno spajanje sa Albanijom. To je jedini jezik koji makedonski premijer Nikola Gruevski razume, ali, očigledno, i Brisel. Albanski narod ima pravo da odbije da koegzistira sa vladom i ljudima koji ga ne prihvataju. Oni su ugnjetavani u zemlji u kojoj čine 35 odsto stanovništva – rekao je Danaj i naglasio da je Makedonija 2001. izbegla raspad samo zato što je sa Albancima potpisala Ohridski sporazum, ali taj dokument ona nikad nije istinski prihvatila.

Foto: Wikipedia

– Sporazum je odavno mrtav i sahranjen. Ali sa njim je i Makedonija, kao država, takođe umrla – upozorio je Danaj.

Hoće granicu do Niša

Prema njegovim rečima, svi Albanci zdušno podržavaju ideju i projekat stvaranja prirodne Albanije, čija bi teritorija obuhvatila Albaniju, celo Kosovo, delove južne Srbije do same granice s Nišem, zapadnu Makedoniju, nekoliko opština na istoku Crne Gore, kao i oblast Čameriju na severu Grčke.

– Nećemo da dozvolimo da uđemo u Evropsku uniju kao neootomanski vilajet. Mi ćemo se u tu zajednicu integrisati kao moderna država. Samo pogledajte kakve slogane nose demonstranti tokom protesta u Skoplju. Oni nose natpise „etnička Albanija” i mape koje prikazuju granice „prirodne Albanije”. To znači da suštinski razumeju i podržavaju ideju mog projekta. Čak i naši susedi, sve dok žele da se u regionu održi mir i stabilnost, moraju da prihvate „prirodnu Albaniju” – naglasio je Danaj.

Koncept “Velike Albanije”

– „Velika Albanija” je politički pokret koji ima za cilj da ujedini sve etničke teritorije i teritorije na kojima žive Albanci, ili su navodno nekad živeli
– Postoji snažan lobi u SAD koji promoviše „veliku Albaniju”, a njega je formirao bivši američki kongresmen Džozef Diogardi, koji je etnički Albanac
– Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Konuzin je u januaru 2011. projekat „velika Albanija” ocenio kao opasnost po čitavu oblast jugoistočne Evrope
– Albanci se za stvaranje „velike Albanije” pozivaju na Deklaraciju o nezavisnosti iz 1912. prema kojoj Albaniji pripadaju delovi od Preševa do Preveza i od Drača do Skoplja
– Međutim, Deklaracija je proglašena nevažećom na Londonskoj konferenciji 1912-1913