Novorođenčetu koje doji voda nije potrebna, a evo kada treba detetu dati vodu i koliko.

 

Bebama koje se hrane majčinim mlekom uopšte nije potrebna voda. Majčino mleko sastoji se od 88 odsto vode i u sebi sadrži sve što je bebi potrebno. Takođe, bebama koje doje nije potrebna dodatna voda čak ni na visokim letnjim temperaturama, ukoliko doje kad god za tim imaju potrebu.

Voda nije potrebna ni bebama koje se hrane formulama. Neki stručnjaci preporučuju da bebi, ako je hranite formulom, ponudite vodu ukoliko je baš toplo napolju ili kada ima temperaturu.

Stručnjaci naglašavaju da bebi ne bi trebalo davati vodu u periodu dok dok doji jer to može da ometa učestalost dojenja i samim tim ne dozvoljava detetu da unose dovoljno hranljivih sastojaka iz mleka.

Oni kažu i da bebama starosti do šest meseci ne treba davati vodu niti sok jer je nepotrebno, a može da izazove alergijske reakcije.

Bebama starosti do dva meseca ne treba davati vodu jer je njihov organizam hidriran mlekom, a višak vode može da izazove intoksikaciju vodom.

Ukoliko beba pije dosta vode, to će joj “popuniti stomak” bez unetih kalorija, pa ponekad voda može da bude razlog zašto beba mršavi ili ne dobija dovoljno telesne težine.

Kada je reč o malo starijim bebama, od četiri do šest meseci, njima je dovoljno ponuditi nekoliko gutljaja vode dnevno – ne više od 60 mililitara dnevno.

Nekoliko gutljaja više detetu će trebati kada počne da jede čvrstu hranu, kako biste sprečili da dođe do konstipacije.