17 MILIONA NAVIJAČA JURI KARTE: Grade se plutajući hoteli i kamp sela u pustinji – MUNDIJAL KAO NI JEDAN DO SAD

Kako bi se navijačima pružilo nezaboravno iskustvo, ovo će biti i najskuplje prvenstvo do sada.

pixabay.com

Svetsko prvenstvo u Kataru biće, prema svim dosadašnjim procenama i pokazateljima, najposećenije u istoriji, sa više od milion posetilaca iz celoga sveta. Aerodrom Hammad u Dohi bi trebalo da tokom prvenstva primi čak 1300 letova dnevno, a koliko je interesovanje za prvenstvo govori i nedavno objavljen podatak da je za ulaznice do sada apliciralo neverovatnih 17 miliona navijača!

Budući da uobičajeni smeštajni kapaciteti Katara ne omogućavaju prijem tolikog broja navijača, organizatori pronalaze brojna inovativna i privremena rešenja. Tako, na primer, povodom predstojećeg prvenstva grade 16 jedinstvenih plutajućih hotela, a pored njih, navijači će biti smešteni i na kruzerima i u navijačkim kamp selima u pustinji.

Svetsko prvenstvo koje je pred nama biće jedinstveno po mnogo čemu, a činjenica da se održava u novembru i decembru, kao i to da će se  prvi put odigrati na Bliskom istoku, samo su neke od mnogih zanimljivosti koje će uticati na doživljaj gostiju.

Kako bi se navijačima pružilo nezaboravno iskustvo, ovo će biti i najskuplje prvenstvo do sada. Procenjuje se da su organizatori do sada na infrastrukuru potrošili visokih 200 milijardi dolara.

Predstojeći Mundijal će ujedno biti i jedno od prvenstava sa najmanjim brojem stadiona. Ipak, ono što ove nove i veličanstvene fudbalske arene čini dodatno posebnima jeste klimatizacija kompletnog zdanja. To znači da će svi gledaoci na tribinama, kao i igrači na terenu, na prijatnih 27 stepeni biti pošteđeni pustinjskih temperatura. Svaki novoizgrađeni stadion je po mnogočemu specifičan, bilo da se radi o dizajnu, ponudi ili nečemu trećem, a njihovu atraktivnost i specifičnosti je u specijalno urađenom video formatu predstavio Hisense, višegodišnji partner svetskih prvenstava u fudbalu.

Budući da je Katar mala zemlja, gradovi u kojima se odigravaju utakmice nisu međusobno mnogo udaljeni. Dodatni plus je što metro linije glavnog grada Katara, Dohe, povezuju sve gradove u kojima se održava prvenstvo.

Udaljenost između dva najudaljenija stadiona Al Bait i Al Vakrah je samo 144,8 kilometra, što je otprilike 90 minuta vožnje metroom, istovremeno, za najkraću distancu između dva stadiona, koja iznosi 50 kilometara, potrebno je samo pola sata. Zahvaljujući ovome, navijači će imati mogućnost da tokom grupne faze u jednom danu posete čak dve različite utakmice u dva različita grada.

Činjenica da je gotovo 20 miliona navijača apliciralo za ulaznice, kao i to da su pojedini VIP paketi za finale za dve osobe u pretprodaji dosegli cenu od gotovo 50 hiljada dolara, govori da više od pola godine pre početka prvenstva navijačka groznica već uveliko trese sve ljubitelje najvažnije sporedne stvari na svetu.

Jedna od posledica ovakvog velikog interesovanja je i to da će veliki broj navijača ostati bez ostvarenog sna, a to je da gleda utakmice Svetskog prvenstva 2022. uživo…