ABA LIGA: Crveno-beli počistili bugarskog šampiona sa 30 poena razlike! Crvena zvezda – Levski 85:55

Košarkaši Crvene zvezde su zabeležili ubedljivu pobedu u prvom kolu reginalne lige, savladavši Levski 85:55 (17:17, 25:18, 23:12, 20:8).

Start iz snova za ekipu Dejana Radonjića. Iako je na početku delovalo da će se crveno-beli mučiti sa novajlijama u ABA ligi, Zvezda je odigrala poslednju deonicu na izuzetno visokom nivou i rutinski slavila nad šampionom Bugarske.
Meč je obilovao usponima i padovima, a igra Beograđana konačno se stabilizovala u drugom poluvremenu. Poput Feniksa Zvezda se uzdigla, izašla iz rezultatske krize i u svim segmentima nadigrala ekipu Levskog.

Najava i tok meča:

Pred nama je početak 14. sezone regionalne košarkaške lige. Srpski predstavnici ponovo imaju veliki izazov, a beogradskim „večitim” rivalima još uvek je gorak ukus u ustima zbog prošlosezonskog neuspeha – ispadanja u polufinalu Fajnal fora od hrvatskih predstavnika i to baš u srpskoj prestonici.

Ipak, već danas Crvena zvezda započinje svoju bitku za tron Jadrana, kao i plasman u Evroligu (naredne sezone). Crveno-beli u prvom kolu ABA lige za protivnika imaju bugarsku ekipu – Levski. O novajlijama se malo zna, a ono što je sigurno jeste da će pokušati da ostave što bolji utisak u meču sa Beograđanima. Levski je ekipa koja je prvenstveno sastavljena od bugarskih igrača. Zanimljiv je podatak da je njihov trener, Konstantin Papazov, već dve nedelje učesnik bugarske verzije rijalitija Veliki brat. Ipak, on je dobio dozvolu da otputuje na utakmicu protiv Zvezde, pa će se večeras naći u Pioniru.

Glavna zvezda Levskog je plej Brendon Hit. Radi se o solidnom igraču koji bi mogao da predstavlja blagu opasnost po Zvezdin koš. Međutim, Levski je relativno slaba ekipa koja ne bi trebalo da stvara probleme Crvenoj zvezdi, koja želi pobedom da započne novu sezonu.

– Prvi stepenik je Levski, želimo da osvojimo bodove. Pokušavamo da podignemo fizičku spremnost igrača, svi su u različitom stepenu uigranosti. Nećemo koristiti meč protiv Levskog da bismo se time bavili. Igramo na našem parketu i imamo obavezu da osvojimo bodove – rekao je Radonjić.

(FOTO: Dnevno.rs)

Utakmica Crvene zvezde i Levskog počinje u 19.00 časova, a možete je pratiti UŽIVO na našem portalu.

Prva četvrtina: Crvena zvezda – Levski 17:17

Prvi napad pripao je domaćinu. Crveno-beli su veoma loše otvorili meč. Opšti utisak u prvoj četvrtini bio je da je Crvena zvezda opušteno ušla u ovaj duel, što je bugarski šampion znao da iskoriti.

Posle vođstva Beograđana (2:0) i prvih poena Bobija Marjanovića, Levski je zabeležio mini seriju i stigao do prednosti od četiri poena – 2:6. U nastavku smo i dalje gledali neorganizovanu igru Zvezde, a prvu trojku mogli smo da vidimo od Ivanova, za prednost gostujuće ekipe od 4:8.

Crveno-beli su se malo razbudili i poenima Cibesa, kapitena Luke Mitrovića, i trojkom Dženkisa smanjili na 11:13.

Izmašili su se gosti u nastavku, a domaćin nije propustio priliku da stigne do izjednačenja – 15:15. Bez previše poena, ali i bez atraktivne igre, prva četvrtina završila se izjednačenim rezultatom – 17:17.

(FOTO: Dnevno.rs)

Druga četvrtina: Crvena Zvezda – Levski 25:18

U nastavku mnogo bolja igra domaćina, ali i dalje nedovoljno dobra da se rezultatski odlepi od protivnika. U početku druge četvrtine mogli smo da gledamo egal igru, ali i smenjivanje prednosti. Posle trojke Aleksa Simeonova i novog vođstva Levskog (25:26), sa linije za tri poena ubrzo je uzvratio i Dženkis za vođstvo crveno belih od 30:28.

Crvena zvezda je konačno stekla stabilnost u napadima i poenima Marjanovića, Mitrovića i Dženkisa na dva minuta do kraja prvog poluvremena otišla na  „+7” (38:31).

Do kraja ove četvrtina Zvezda je održavala vođstvo i na odmor otišla sa sedam poena prednosti (42:35).

(FOTO: www.abaliga.com)

Treća četvrtina: Crvena zvezda – Levski 23:12

Start drugog poluvremena bio je veoma loš za crveno-bele pošto je Levski serijom 8:2 prišao na samo poen zaostatka – 44:43. Tada je Zvezdu probudio Dangubić, odigrao je veoma dobro na oba kraja parketa, pa je trener Levskog u 25. minutu morao da zatraži tajm-aut – 51:43. Usledio je period meča kada je domaćin preuzeo apsolutnu kontrolu i uspeo u svakom segmentu da nadigra protivnika. U stilu Feniksa Zvezda se uzdigla i počela da diktira tempo igre. U ovoj četvrtini istakao se Cibes, Dangubić, kao i Jović. Treća četvrtina završena je rezultatom 65:47, a u poslednju deonicu crveno-beli su ušli sa ogromnom prednošću. Levski je delovao, kao da se već pomirio sa porazom…

Četvrta četvrtina: Crvena zvezda – Levski

U poslednjoj deonici mogli smo da gledamo opuštenu igru. Zvezda je konstantno održavala prednost, za razliku od početka ovog meča imala bolju organizaciju u napadima, odličnu odbranu… Jednostavno crveno-beli su igrali na visokom nivou, baš onako kako se to i očekivalo pre početka sezone.

Izvanredno drugo poluvreme za Beograđene, sigurna igra i odličan start u ABA ligi. Domaćin je na četiri minuta do kraja utakmice imao prednost od 25 poena (78:53). Više nije bilo dileme, a Zvezda je kraj utakmice privela dominantnom igrom – 85:55.