ACA PETROVIĆ PRIZNAO: “SILAZAK SA POSTOLJA je bila POGREŠNA ODLUKA”

Hrvatska
print screen/you tube.com/mngweco

Selektor košarkaške reprezentacije Hrvatske i legenda judoslovenske košarke Aleksandar Petrović, posle više od dvadeset godina priznaje da je silazak reprezentacije Hrvatske sa pobedničkog postolja na evropskom prvenstvu u Atini . bila istorijska greška Hrvatskog košarkaškog saveza.

 

U intervjuu za “Večernji list” Petrović između ostalog kaže da je odluka doneta u vrhu tadašnje hrvatske države, te da su zvaničnici košarkaškog saveza bili u  stalnoj telefonskoj telefonskoj komunikaciji sa državnimzvaničnicima.

– Znam da je iz dvorane postojala telefonska veza s Banskim dvorima gde je sedeo Tuđman i dogovoreno je solomonsko rešenje. Ide se uzeti medalja, ali će se nakon toga napustiti podijum. Bila je to politička odluka i gledano sa ove vremenske distance, pogrešna. Ja lično to nikad ne bih uradio – priznao je popularni “Aca trica” i dao kratak osvrt na probleme koji su se u proteklom periodu zadesili hrvatsku košarku.

– Nismo negovali kult reprezentacije na pravi način, a i dogodilo nam se da je na Saboru HKS 1995. godine jedan čovek posekao sve živo što je vredelo. Nakon četiri osvojene medalje – olimpijskog srebra, jedne svetske i dve evropske bronze, on je izlobirao smenjivanje Lalića, Novosela i Nakića, i postavio nove ljude. Od tada nas nije bilo na postoljima. Tu govorim o sada već bivšem predsedniku Danku Radiću koji je neko vreme vladao iz senke, a onda je i formalno postao prvi čovek hrvatske košarke – rekao je Petrović uz konstataciju da je Srbija u međuvremenu uradila više na stvaranju mladih igrača.

– Ako se uprava nekog kluba odluči da će biti razvojni klub, onda trener ne može dobiti otkaz nakon sedam poraza. Jer, ako on zna da će dobiti ‘nogu’ ako mu se to dogodi, on će uzeti ‘olinjalog’ plejmejkera koji će mu pomoći da pobedi neku utakmicu radije nego da stane iza nekog mladog igrača s kojim će gubiti. Dok nisam postao pouzdan plejmejker, ja sam izgubio mnogo utakmica i prvenstava, ali je moj trener u to vreme bio Mirko Novosel. Imao je na raspolaganju osam godina, od kojih smo u prvih šest gubili – zaključuje Petrović.