Advokat: Moramo da se kvalifikujemo na Evropsko prvenstvo, druge opcije ne postoje

Novi selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dik Advokat rekao je da nema izgovora i da ekipa mora da izbori plasman na Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine.

– Druge opcije ne postoje i tako moramo da se ponašamo. Uvek sam se pitao kako ovakva ekipa ne može da postiže značajne rezultate. Mislim da mogu to da promenim. Video sam da u igri Srbije ima dosta oscilacija i to mora da se promeni, ekipa zna da igra, ali ne zna da pobeđuje. Volim napadački fudbal, dobro organizovan i loptu u posedu – rekao je Advokat.

On je naveo da talenata kod srpskih fudbalera nikada nije bio problem.

– Gledao sam snimke iz prethodnih mečeva i video sam da je ekipa talentovana, ali da nije spremna za velika takmičenja. Srbija ima igrače koji vole da igraju za reprezentaciju, talenat nije dovoljan, ali postoje i druge osobine – objasnio je holandski stručnjak.

Advokat je potvrdio da je izabrao selekciju Srbije i jer je želeo da se oprosti i odmori od klupskog fudbala.

– Pre 14 dana sam dobio poziv Srbije i odlučio da ga prihvatim, ali i da se oprostim od klupskog fudbala. Znam koliko Srbija ima kvalitetnu ekipu. Imam viziju. Pitanje novca nije bilo presudno, već činjenica da možemo da budemo uspešni – istakao je novi selektor Srbije.

Na pitanje da li zna da Srbija ima dosta problema sa motivacijom protiv slabijih reprezentacija, Advokat je kazao:

– Ne postoje slabe ekipe, igranja protiv Danske i Portugalije ne treba da predstavlja motiv, ali fudbaleri moraju da shvate i da su mečevi protiv Jermenije i Albanije, koji nisu slabi protivnici, veoma važni.

Holanđanin je rekao i da neće terati igrače da pevaju himnu uoči početka mečeva.

– Oni koji žele da se skoncentrišu na utakmicu, mogu to da urade. Neću da uvodim pravilo o pevanju himne. Ne koristim reč disciplina, ali mora se zna ko šta radi – zaključio je Advokat.

Advokat je u karijere vodio reprezentacije Holandije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Južne Koreje, Belgije i Rusije.

Kada su u pitanju klubovi, bio je trener Harlem, Dordreht, PSV Ajndhoven, Glazgov Rendžers, Menhengladbah, Zenit i AZ Alkmar.

Najveći uspeh u karijeri napravio je sa ruskim Zenitom, pošto je 2008. godine osvojio tadašnju Ligu UEFA i kontinentalni Superkup.