Advokat: Verujem u tim, nadam se da ćemo se plasirati na Evropsko prvenstvo

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dik Advokat rekao je danas da je njegovom timu svaka naredna utakmica u kvalifikacijama kao finale i poručio da je optimista oko plasmana na Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine.

– Imamo dobar tim i solidan fond igrača, a ekipi moramo da pružimo poverenje. Imam dobar osećaj da će se Srbija kvalifikovati za završni turnir u Francuskoj. To je naša najveća želja i na tome svi istrajno radimo. Svaka od osam utakmica je za mene finale. Odigrali smo dva meča, ali još ništa nije gotovo – rekao je Advokat za sajt Fudbalskog saveza Srbije (FSS).

Holandski stručnjak je dodao da je nacionalnom timu otežavajuća okolonost što će utakmice protiv Danske i Jermenije igrati pred praznim tribina, zbog kazne UEFA nakon incidenata na meču protiv Albanije u Beogradu.

– Bez obzira na takvu odluku verujem u naš tim, a učinićemo sve da pobedama ispunimo cilj i izborimo mesto na najvišoj evropskoj sceni. Iako je UEFA procenila da se utakmica između Srbije i Albanije može nastaviti, epilog procesa odlučivanja je neverovatan – kažnjena je samo jedna strana. Albanci nisu hteli da nastave da igraju pod bilo kojim okolnostima, a stičem utisak da neko ne želi da Srbija bude učesnik prvenstva Evrope – naveo je Advokat i dodao da je čudna situacija kada se pogleda tabela u I grupe, pošto je Srbija ima pobedu i remi, a samo jedan bod.

Advokat je kazao da su ekipu malo poremetila dešavanja oko meča protiv Albanije, iako je naveo da je zadovoljan kako su se igrači ponašali u tim trenucima.

– Pojavljivanje letelice sa zastavom je evidentna provokacija, koja zadire u osećanja srpskog naroda. Nadležni organi UEFA moraće da se ozbiljno pozabave ovim problemom, jer bi eventualno ponavljanje izazvalo brojne tenzije svuda na svetu i štetno uticale na fudbalsku igru. Igrači su pokazali visok nivo profesionalizma i ljudske i sportske kulture. Žao mi je što u lepom ambijentu nismo dobili šansu da do kraja utakmice ostvarimo pobedu – rekao je Holanđanin.

On je istakao da se trudi da u selekciju pozove igrače koji mogu da poboljšaju igru tima, zbog čega je na spisku napadač Partizana Danko Lazović.

– Zato sam i pozvao Lazovića za susrete sa Jermenijom i Albanijom, a verujem da će i mnogi drugi njegovim stopama. Ko ne igra za prvi tim svoje ekipe ne može da računa da će da nastupa za državnu selekciju, jer nema kontinuitet, pogotovo mladi. Srbija ima puno mladića velikog potencijala, ali oni nemaju mogućnost da u najjačoj konkurenciji stalno pokažu dobru formu – zaključio je selektor „Orlova”.

Srbija će u petak, 14. novembra, dočekati Dance na stadionu Partizana od 20.45, dok je četiri dana kasnije na programu prijateljski meč sa Grčkom, u Haniji, na ostrvu Krit, od 18 sati.