Ah, taj fudbal! 10 NAJINTERESANTNIJIH REKORDA u istoriji Svetskih prvenstava

Brazil je zemlja sa najviše osvojenih titula svetskog prvaka u fudbalu i jedina reprezentacija koja je nastupila baš na svakom mundijalu u istoriji. Miroslav Klose i Ronaldo su strelci sa najviše postignutih golova, dok je Lotar Mateus igrač sa najvećim brojem odigranih utakmica na svim svetskim prvenstvima.

Pixabay

Ovo su samo neki od rekorda iz bogate istorije najprestižnijeg fudbalskog takmičenja, međutim, ne i najinteresantniji. Upravo zato, zagrevajući se za predstojeće Svetsko prvenstvo koje se krajem ove godine održava u Kataru, u nastavku donosimo 10 najzanimljivijih rekorda ostvarenih na prethodnim mundijalima.

Jedan od sponzora ovogodišnjeg Svetskog prvenstva je i kompanija Hisense, čiji najnoviji televizori navijačima pružaju iskustvo gledanja utakmica doslovno kao da se nalaze na samom stadionu. Uz Quantum Dot Color tehnologiju, 4K rezoluciju, kao i audio-vizuelni bioskopski doživljaj uz Dolbi Vision HDR i Dolbi Atmos funkcije, najnovija UHD TV linija kompanije Hisense nudi niz modela koji podižu iskustvo uživanja u TV sadržajima na potpuno novi nivo.

Kao kompanija koja pomera granice kada je tehnologija u pitanju, Hisense predstavlja neke od najatraktivnijih rekorda kojima su ljubitelji najvažnije sporedne stvari na svetu svedočili kroz istoriju.

  1. Pobeda Rusije protiv Kameruna sa visokih 6:1 u grupnoj fazi 1994. godine u Sjedinjenim Američkim Državama nije bila dovoljna za plasman Rusa u drugi krug. Ipak, bila je dovoljna da Oleg Saljenko sam da pet golova i na taj način, uz Hrista Stoičkova, postane prvi strelac prvenstva i igrač sa najviše postignutih golova na jednoj mundijalskoj utakmici.

  1. Na istoj utakmici oboren je još jedan rekord. Naime, Kamerunac Rodžer Mila je golom Rusiji postao najstariji igrač koji je dao gol na Svetskom prvenstvu. U tom trenu imao je 42 godine i 35 dana.

  1. Poznato je da dva dobijena žuta kartona znače crveni i izbacivanje iz igre. Ipak, sudija susreta između Australije i Hrvatske 2006. godine nije dobro brojao kartone koje je dodelio Džou Šimuniću, tako da je Šimunić nakon druge opomene ostao u igri. Ipak, nešto kasnije je napravio još jedan faul za opomenu i tako postao prvi igrač u istoriji svetskih prvenstava čijem su isključenju prethodila tri žuta kartona.

  1. Najbrži gol postignut je nakon samo 11 sekundi, a autor je Hakan Sukur, koji je ovim golom pomogao Turskoj da protiv domaćina Južne Koreje osvoji bronzano odličje.

  1. Po mnogima najbolji fudbaler svih vremena – Pele, istovremeno je i vlasnik brojnih rekorda. Pored toga što je najmlađi igrač koji je osvojio Svetsko prvenstvo, jedini je koji je čak tri puta podigao pobednički pehar ovog takmičenja.

  1. Gotovo 37 sati, odnosno, 2217 minuta proveo je Paolo Maldini igrajući na svetskim prvenstvima od 1990. do 2002. godine, što ga čini fudbalerom sa najviše odigranih minuta. Ipak, igrao je samo jedno finale, 1994. godine kada je Italija izgubila na penale od Brazila.

  1. Apsolutni rekord po broju gledalaca ostvaren je 1950. godine na finalnoj utakmici između Brazila i Urugvaja, koja se održala na Marakani u Rio de Žaneiru. Na stadionu je bilo neverovatnih 173 hiljade gledalaca.

  1. Gabrijel Omar Batistuta, legendarni argentinski napadač, jedini je kome je pošlo za rukom da na čak dva mundijala postigne het-trik. 1994. godine u Americi to je učinio protiv Grčke, a u1998. u Francuskoj protiv Jamajke.

  1. Kad smo kod het-trikova, autor najbrža tri gola u istoriji svetskih prvenstava je Laslo Kiš, za šta mu je u pobedi Mađarske protiv El Salvadora na SP-u u Španiji 1982. trebalo samo osam minuta. Pored toga, na ovoj utakmici zabeležen je još jedan rekord. Naime, Mađarska je pobedila sa 10:1 i time postala ekipa sa najviše postignutih golova u jednoj mundijalskoj utakmici.

  1. Ubedljivo najviše crvenih kartona, čak 27 bilo je u Nemačkoj 2006. godine. Poslednje isključenje na tom takmičenju je verovatno i najpoznatije svih vremena, kada je Zidan u produžetku finalne utakmice glavom udario u prsa Materacija.

Svetsko prvenstvo u Kataru, koje počinje u novembru, već je oborilo neke rekorde. Na primer, onaj za najskuplje prvenstvo ikad održano. Ipak, oni kojima se fudbalski navijači najviše nadaju događaju se na samom terenu, a upravo je gledanje utakmice putem najnovije UHD TV linije kompanije Hisense najbolji način da svedočite brojnim istorijskim momentima koji nas očekuju u Kataru.