Albanci traže potpunu i nezavisnu istragu: ‘Oni koji su odgovorni za incident moraju biti kažnjeni’

Fudbalski savez Albanije je u četvrtak zatražio "potpunu i nezavisnu" istragu incidenata koji su doveli do prekida utakmice u Beogradu protiv Srbije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

– Fudbalski savez Albanije zahteva potpunu i nezavisnu istragu incidenata koji su se odigrali pre, tokom i posle fudbalske utakmice Albanija – Srbija – rekao je predsednik saveza Armando Duka.

Utakmica je prekinuta u 41. minutu pri rezultatu 0:0.

Fudbalski savez Albanije je naveo da je autobus njenog tima zasut kamenicama dok je bio na putu ka stadionu. Komad betona, upaljači i drugi predmeti bačeni su na delegaciju i igrače na terenu.

Incident koji je doveo do prekida meča reprezentacija dve zemlje, čiji su odnosi hronično loši poslednjih nekoliko decenija, bilo je to što je stadion nadletela letelica s daljinskim upravljanjem s koje je visila zastava “Velike Albanije” – nacionalistički projekat da se albanske zajednice na Balkanu okupe u istoj državi.

Kada je incident eskalirao u masovne nemire, albanske igrače su tukli šakama, ali i lancima, naveo je Fudbalski savez Albanije. Navijači su uzvikivali “Smrt Albancima!”, “Ubij Albance!”, tvrdi taj savez.

– Oni koji su odgovorni za incident moraju biti kažnjeni. Imamo dokaze i možemo ih staviti na raspolaganje svim sportskim institucijama, ali i pravosuđu – rekao je Duka.

Evropska fudbalska unija (UEFA) pokrenula je disciplinski postupak protiv saveza dveju zemalja, a Disciplinska komisija te organizacije će slučaj razmotriti 23. oktobra.

Srbija je optužena u više tačaka zbog loše organizacije meča, Albanija mora da odgovori posebno na pojavljivanje ilegalne zastave, ali i toga što igrači te reprezentacije nisu želeli da nastave utakmicu.

Srbija koja odbacuje svaku odgovornost, zahteva da se registruje njena pobeda službenim rezultatom 3:0.