AMERIČKI NOVNAR OČARAN SRBINOM: “Nikola Jokić je bio MVP sve vreme!”

Ko kaže da Nikola Jokić nema obožavaoce sa one strane Atlantika?

printscreen

Poslednjih nedelja vode se žestoke rasprave po NBA kuloarima o tome ko će poneti epitet najkorisjeg igrača najjače košarkaške lige na svetu.

Kao glavni kandidati istakli su se Džoel Embid, Lebron Džejmsa, Džejms Harden i Nikola Jokić. A jedini sjajni Srbin (na svu sreću, da ne umalerišemo čoveka!) nije imao problema sa povredom.

Mnogi upravo zbog tog segmenta daju Džokeru najviše šanse da osvoji MVP priznanje, međutim jedan američki novinar ne misli tako.

Njegov zaključak je jasan – Nikola Jokić je najkorisniji igrač NBA lige ove sezone i to je bio i pre nego što su se njegovi konkurenti za tu nagradu povredili.

Prvo je to bio Džoel Embid, potom Lebron Džejms, a na kraju i Džejms Harden. Ipak, za Krisa Heringa, novinara američkog “Sports Ilustrejteda” – to je sve nevažno.

U tekstu naslovljenom “Nikola Jokić je bio MVP sve vreme”, Hering prolazi kroz brojne statističke parametre i razloge zašto je to tako.

– Jokić svega radi više – postiže poene i asistira na najvišem nivou u karijeri i sve to dok šutira i dodaje više i efikasnje. Nagetsi su se mučili na početku, ali veliki momak ih je održao na skoru 7-7, u proseku beležeći tripl-dabl učinak na tih 14 mečeva– počeo je Hering.

Nije loše za sporog NBA centra, igrača na poziciji koja nije imala MVP-a još od 2000. godine kada je Šakil O’Nil pobedio. I nije loše imajući u vidu da je Denver drugi najsporiji tim lige, sa manje poseda lopte iz kojih bi Jokić mogao da poboljša svoje brojke.

Hering potom ide i korak dalje u dokazivanju koliko je samo srpski centar dominantan ove sezone. Toliko da njegova izjava zvuči neverovatno.

Još malo istorijskog konteksta. Jokićeva sezona je trenutno među šest najboljih u istoriji NBA lige po “plus-minus” učinku, koji meri koliki je igračev doprinos timu dok je on na terenu. Ispred su samo Lebronova sezona 2008/09, tri sezone Majkla Džordana i jednoglasna MVP sezona Stefa Karija. Iako vam to možda zvuči preterano, nije to tako neobično kad vidite u čemu je sve Jokić uspešan unutar svog tima, u kojem je najbolji u gotovo svim mogućim statističkim parametrima – dodao je Hering.

Hering kaže da ako neko ne veruje isključivo brojkama treba da posmatra Nikolu Jokića na terenu i neće mu biti dugo potrebno da shvati šta ga čini tako posebnim.

Da li ste saglasni sa američkim novinarom?