Ana do pobede ‘kroz iglene uši’: Ivanovićeva jedva protiv 103. teniserke sveta

Srpska teniserka Ana Ivanović plasirala se u treće kolo Rolan Garosa posle neočekivano teškog trijumfa nad Japankom Misaki Doi u tri seta – 3:6, 6:3, 6:4.

 

Beograđanka je i u ovom meču pokazala dva različita lica. Dozvoljavala je 103. teniserki sveta da vodi igru, a tokom meča imala je čak 21. priliku za brejk od kojih je materijalizovala tek pet.

Ove dve teniserke se pre ovog meča nisu sastajale, a Srpkinja je tri godine starija od koleginice iz Japana koja se nalazi na 103. mestu WTA liste.

Ivanovićevu u trećem kolu čeka hrvatska predstavnica Dona Vekić koja je savladala našu Bojanu Jovanovski sa 6:4, 6:3.

Prvi set: Ana Ivanović – Misaki Doi 3:6

Posle uvodna dva gema u kome nije bilo prilika za brejk, u trećem smo ih videli čak četiri.  Velika borba u tom gemu je ipak pripala Ivanovićevoj koja je povela sa 2:1.

Potvrdila je naša teniserka oduzeti servis, pa se činilo da će set lagano privesti kraju posle vođstva od 3:1. Ipak, Doi nije želela da olako proda kožu velikoj favoritkinji, pa je najpre bila sigurna kada je servirala, a potom nenadano vratila brejk – 3:3.

U narednom gemu videli smo veliku borbu. Imala je Ana nekoliko prilika za brejk, ali ni to joj nije bilo dovoljno da slomi otpor Azijatkinje koja je tako došla do trećeg gema u nizu – 3:4.

To je potpuno poremetilo Anu, Japanka je anulirala dve nove šanse za brejk, posle čega je povela sa 40:0 i drugu priliku iskoristila za 5:3. Pri servisu za set, imala je 40:0 i lepu priliku da okonča prvi deo borbe posle 37 minuta, što je i učinila.

  

Drugi set: Ana Ivanović – Misaki Doi 6:3

Neverovatnu seriju od pet gemova u nizu Japanke Ana je uspela da prekine na startu drugog seta za 1:0. I na ovom meču se vidi da su problemi psihičke prirode presudni za srpsku teniserku. Čak četiri puta je propustila brejk loptu u drugom gemu, a Misaki taj poklon rado prihvata – 1:1.

Aninom meču prisustvuje i srpski zet Bastijan Švajnštajger, ali izgleda da ni on nije faktor koji će Ivanovićevoj doneti preokret. Mučila se Srpkinja i u trećem gemu, bila je suočena sa gubitkom servisa od teniserke koja nema nijednu titulu u karijeri, ali je nekako ipak došla do 2:1. Naredna dva gema teniserke su osvajale bez izgubljenog poena – 3:2.

Eto, konačno je Beograđanka u šestom gemu drugog seta napravila brejk, što joj je bio tek drugi od neverovatnih 12 prilika da učini to – 4:2. Ovaj veoma čudan meč nastavljen je novim brejkom Japanke, da bi Ana učinila to isto za 5:3.

Srećom, niz od tri oduzeta servisa na meču je prekinut kada je Ivanovićeva servirala, pa će se igrati odlučujući set.

 

Treći set: Ana Ivanović – Misaki Doi 6:4

Već na startu je Ana nastavila po starom propustivši čak četiri prilike da napravi brejk. U naredna tri gema nije bilo neizvesnosti, pa je tako rezultat izjednačen – 2:2.

Promene u Aninoj igri su nastavljene, ali ovoga puta to je išlo u prilog svih onih koji navijaju za nju ili su je stavilili na kladioničarski tiket. U petom gemu je iskoristila drugu brejk loptu, pa bi ga u narednom potvrdila za lepu prednost od 4:2.

Kada je nekadašnja prva teniserka sveta napravila i drugi brejk u ovom, odlučujućem setu i povela sa 5:2, mnogi su pomislili da je njenim mukama došao kraj. Ipak, sa time se nije usaglasila žilava Misaki koja je vratila jedan brejk, a potom na svoj servis smanjila na 5:4.

Ipak, Ana ovoga puta nije dozvolila iznenađenje, pa je tako postala jedina srpska teniserka koja će igrati u trećem kolu ovogogodišnjeg Rolan Garosa.