Andre Igudala je MVP finala: Iks faktor Voriorsa ‘oteo’ priznanje

igudala
beta

Tokom cele sezone, kao i na startu finalne serije, Andre Igudala bio je "šesti čovek" Voriorsa. Njegov ulazak u startnu postavu posle tri meča doneo je neophodnu prevagu Golden Stejtu koji je od tada upisao sve pobede i osvojio šampionat. Igudala je sjajnim partijama u odlučujućim duelima izborio prestižno priznanje MVP-ja serije.

 

Krilni igrač Golden Stejt Voriorsa Andre Igudala proglašen je za najkorisnijeg igrača finalna NBA lige, iako je bio rezervista veći deo sezone, kao i na početku deo serije.

Igudala je sve do trećeg meča u Voriorsima imao ulogu “šestog” igrača, a tokom sezone je bio u senci Stefa Karija, Kleja Tompsona i Drejmonda Grina.

On je do ove sezone počeo 758 utakmica u nizu, ali je kod Stiva Kera na početku imao sporednu ulogu.

Upravo je odluka trenera Voriorsa da Igudalu umesto centra Endrjua Boguta uvrsti u startnu petorku donela prevagu Golden Stejtu, koji je posle tri vezane pobede sa nižom postavom napravio preokret i slavio konačnim rezultatom 4:2.

Na tri meća u kojima je startovao, Igudala je bio sjajan i u napadu i odbrani, a u dva je imao 20+ poena. Interesantno, Igudala je u obe situacije imao isti broj koševa kao i Stef Kari i njih dvojica su delili titulu najefikasnijeg košarkaša svog tima.

On je inače tokom protekle regularne sezone imao najgori poenterski učinak u karijeri, sa svega 7,8 poena po meču, a uopšte u protekle dve godine u Voriorsima su mu jedine sa prosekom ispod 12 poena, izuzev ruki sezone iz Siksersa (9).

U finalu je ostvario prosek od 16,3 poena uz 5,8 skokova.

Bila je ovo duga vožnja. Bila je ovo sjajna sezona – rekao je 31-godišnji Igudala, koji je u Ouklend stigao u trejdu iz Denver Nagetsa 2012, a prethodno je osam sezona bio glavni igrač Filadelfija 76ersa.

 

U poslednjem, šestom meču, bio je lider Voriorsa sa 25 poena uz po 5 skokova i asistencija, čime je preoteo titulu MVP-ja Lebronu Džejmsu koji je imao prosek od skoro 40 poena i tripl-dabl statistiku.

Međutim, upravo je Igudala držao Džejmsa na skromnih 38,1 odsto šuta iz igre u finalu.

Uvek sam govorio da je Andre profesionalac među profesionalcima. On to uvek pokazuje, zbog toga je MVP serije, zbog toga smo mi šampioni – rekao je njegov saigrač Grin.

Prvi put od 1980. godine i Los Anđeles Lejkersa jedan tim ima oba MVP-ja, regularne sezone i finalne serije. Tada su to uradili Medžik Džonson i Karim Abdul-Džabar, a sada Andre Igudala i Stef Kari.