Arena ‘neosvojiva tvrđava’, druga pobeda crveno-belih u Evroligi! Zvezda – Valensija 76:63

Košarkaši Crvene zvezde Telekom pobedili su Valensiju sa 76:63 (21:16, 18:10, 26:16, 11:21) u okviru trećeg kola Grupe D Evrolige.

Crvena zvezda je odigrala još jedan sjajan meč u Kombank areni, naročito u prve tri deonice kada su stekli ogromnih 25 poena prednosti. U poslednjoj četvrtini gosti su iskoristili opuštanje ekipe sa Malog Kalemegdana da kući odu sa pristojnih ”minus 13”.

Boban Marjanović sa 16 poena i 9 skokova bio je najefikasniji u Zvezdi, Vilijams je upisao 14, Blažič 13, a Nikola Kalinić 12 poena.

Kod gostiju, najbolji Dvajt Bujks sa 14 poena, a po 12 su upisali Pau Ribas i Van Rosom. Naš Vladimir Lučić je ostao na onom jednom poenu koji je postigao u prvom poluvremenu, uz jedan skok, a na parketu je proveo 21 minut.

Zvezda sada ima učinak 2-1 u grupi, dok je Valensija i dalje bez poraza sa 0-3. U sledećem kolu crveno-beli su opet domaćini, Arenu očekuje spektakl protiv Olimpijakosa.

Najava i tok meča:

Crveno-beli su u prvom kolu, takođe pred svojom publikom, savladali Galatasaraj, da bi potom bili poraženi od Neptunasa. Sa druge strane, košarkaši Valensije su oba svoja meča završavali pognutih glava – izgubili su od Olimpijakosa i Galatasaraja.

– Očekujem još jedan pravi, košarkaški spektakl. Onakav, na kakve nas je Zvezda navikla kada igra na evrosceni. Nadam se da će Arena biti puna i da će publika još jednom pomoći Zvezdi jer, ponavljam, Valensija je jako dobar tim i podrška navijača će biti neophodna. U ambijentu kakav prave Zvezdini navijači, koji je jedinstven u Evropi, je preleo igrati i to bi trebalo da bude dodatni adut crveno-belih – rekao je pred meč bivši kapiten Zvezde Igor Rakočević.

 

Prva četvrtina – 21:16; Blažič do 8 poena, prepuna Arena izviždala Lučića

Trener crveno-belih Dejan Radonjić odlučio je da početnu petorku čine: Vilijams, Lazić, Dangubić, Mitrović i Marjanović.

Prvi napad na meču imali su gosti, ali nisu uspeli da ga iskoriste. Na drugoj strani, Zvezda je svoj uvodni napad završila na najbolji način – zakucavanjem Marjanovića. Ubrzo je Luka Mitrović sa bacanja povisio na 4:0. Usledio je i koš Markusa Vilijamsa sa polu-distance, ali je i Valensija uspela da se konsoliduje i izjednači – 6:6.

Viiiliiijams za tri poena, Arena je eksplodirala! Pre toga je Mitrović pogodio nakon sjajnog rolinga – 11:8. Kapiten crveno-beli je potom promašio oba slobodna bacanja, ali je zahvaljujući velikoj požrtvovanosti pokupio loptu pod košem Španaca i pogodio za 13:8.

Usledili su veliki zvižduci sa tribina upućeni bivšem kapitenu Partizana Vladimiru Lučiću kada je u 6. minutu kročio na parket. Crnogorac Dubljević vezao je četiri poena za svoj tim, baš kao i Jaka Blažič – 17:12. Slovenac je potom ubacio i treći put za najveće vođstvo do sada – 19:12.

Mogao je Kalina da uveća ovu prednost, ali je oba puta bio neprecizan sa bacanja. Njega je ispravio sjajni Jaka koji je do sada postigao već osam poena – 21:12. Sjajnu partiju nastavio je Dubljević postigavši trojku za konačnih 21:16 posle prvih deset minuta.

 

Druga četvrtina – 18:10; Crveno-beli zaustavili sve prilaze ka svom košu

Prvi potez vredan pomena u ovoj deonici delo je Lučića kada je odlično izblokirao Dangubića. Posle blokade Zvezda je imala 4 sekunde da organizuje napad, i uspela je u tome posle sjajne kombinacije, a pogodio je Cirbes – 23:16. Beograđani za sada nemaju rešenja za Dubljevića koji je došao već do devet poena – 23:18.

Kad Marjanović zakuca, cela Arena bude na nogama! Sjajni centar je sa četiri brza poena doveo svoj tim na ”plus 11” – 29:18. Fantastično je Crvena zvezda zatvorila sve prilaze košu, pa je gost za šest minuta postigao samo dva poena.

Markus Vilijams je ‘krosover’ driblingom izgradio sebi prostor za šut, a potom je i pogodio. Posle dužeg vremena, Liščuk je ubacio loptu kroz obruč za Valensiju – 31:20. Tada su gosti ušli u period meča tokom kojeg su držali egal sa Zvezdom pojačavši odbranu – 35:25.

Vilijams je sa bacanja potvrdio klasu i razloge zbog kojih je doveden na Mladi Kalemegdan – 37:25. U listu strelaca se konačno upisao i Nikola Kalinić pa je na odmor otišlo rezultatom – 39:26. To je ujedno i najveća prednost koju je domaći tim imao tokom meča.

 

Treća četvrtina – 26:16; Markus Vilijams – igrač čije lopte imaju ”oči”

Booombaaa! Ovaj period meča trojkom je otvorio Dangubić! Crveno-beli su nastavili u sjajnom ritmu. Prve koševe u nastavku ubacio je  i Marjanović, da bi pogotkom Vilijamsa van linije 6,75 Arena eksplodirala – 47:28.

Dosadašnja igra domaćeg tima je za svaku pohvalu. Seriju Zvezde nastavio je Dangubić, a potom su usledili i koševi Kalinića koji je pritom bio fauliran. Nažalost, dodatno bacanje nije iskoristio – 55:32.

Markus Vilijams je iskonski čarobnjak ove igre! Lopta je posle asistencije na slepo prošla kroz ”šumu ruku” i došla do Mitrovića koji je lagano pogodio pod košem. Briljantni Amerikanac je potom uposlio i Marjanovića koji poklon ne propušta – 59:37.

U ovoj deonici klubu sa Malog Kalemegdana sve polazi za rukom, pa je tako pogodio i Jaka uz dodatno bacanje za ”plus 25” – 65:40.

 

Četvrta četvrtina – 11:21; Opuštanje Zvezde i u odbrani i u napadu

Poslednju deonicu meča otvorio je zakucavanjem Jaka Blažič, a sve u Areni oduševio je gorostas Marjanović sjajnim snalaženjem pod košem gostiju – 69:44. Drugu trojku na meču pogodio je Agilar za 69:47.

Španski tim je iskoristio opuštanje Crvene zvezde da napravi mini-seriju i da smanji na 69:51. Primetno je da Čarls Dženkins nikako da pronađe onu formu od prošle sezone, a gosti su dodatno prišli Zvezdi – 69:53.

Drugom trojkom Nikola Kalinić je presekao seriju Valensije od 9:0. Tda je usledilo ono što je bilo toliko potrebno Dženkinsu. Amerikanac je presekao loptu gostiju i posle kontre je snažno zakucao za prve poene na meču – 74:55.

Gosti su nastavili u petoj brzini u ovoj poslednjoj deonici, pa su dodatno smanjili prednost Crvene zvezde na 74:60. Konačan rezultat bio je 76:63, što znači da su crveno-beli došli do druge pobede u evroligaškom takmičenju.