ARGENTINCI PONIŽENI ODLUKOM: “To je kao kada bi se zabranio tango”

Odluka da se revanš finala Kopa libertadores izmedju River Plate i Boke Juniors igra u Španiji naišla je na opšte nezadovoljstvo medju argentinskim fudbalerima i navijačima.

argentina
foter.com/jikatu

– Ako neki navijač sa svojom porodicom želi da gleda utakmicu, kako će platiti put? – upitao je legendarni Dijego Maradona.

Južnoamerička fudbalska konfederacija Konmebol izazvala je bes i negodovanje time što je odlučila da se dva argentinska kluba sastanu na stadionu “Santjago Bernabeu” u Madridu.

Jedan od najupečatljivijih komentara na društvenim mrežama došao je od navijača koji je Kopa libertadores preimenovao u “Copa Conquistadores de Amerika”, aludirajući na to da će se utakmica igrati na tlu nekadašnjih osvajača južnoameričkog kontinenta.

– Fudbal je u žalosti – jedan je od komentara.

Pojavile su se brojne montaže, poput čuvene slike na kojoj je Kristofer Kolumbo kako stiže u Ameriku, a umesto zastave koju je nosio nacrtan je pehar pobednika Kopa libertadores.

– To je kao kada smo zabranili tango. Uništavamo fudbal. Ne želim nasilje ili slično u sportu, ali ne možemo da ukrademo River – Boka – rekao je trener argentinskog kluba Urakan Gustavo Alfaro.

Argentina i ceo svet radovali su se duelu zakazanom za 24. novembar, ali zbog napada na autobus koji je na utakmicu vozio fudbalere Boke, utakmica je prvo odložena, pa pomerena i na kraju premeštena.

– Zašto tako lako prihvatate da se ova utakmica ne igra u Argentini? Krademo argentinski fudbal – između ostalog piše u komentaru argentinskog medija Tiempo Argentino povodom odluke Konmebola.

Dnevni sportski list Ole navodi da su u ovom slučaju svi gubitnici.

– River je izgubio, Boka je izgubila, država je izgubila priliku. Izgubili smo navijače, nestala je iluzija, entuzijazam – navodi se u tekstu Olea.

Ipak, nisu svi nezadovoljni odlukom.

Ambasador Argentine u Španiji Ramon Puerta izjavio je da su dve avio kompanije koje saobraćaju na relaciji dve zemlje prodale sve karte za manje od tri sata.

Cena ulaznice za utakmicu i dalje je nepoznanica, ali bi trebalo da košta izmedju 100 i 300 dolara.

Očekuje se da u Madridu budu prisutni navijači optuženi za nasilje koje je dovelo do otkazivanja utakmice, članovi grupe Bara brava.

– Bilo bi iznenadjujuće da ne dođu u velikom broju, kako navijači Rivera, tako i Boke – rekao je nekadašnji fudbaler Horhe Valdano.

Reagovao je i trener Real Madrida, bivši argentinski fudbaler Santjago Solari, koji je rekao da je čast što će se igrati utakmica, ali da žali zbog toga što će biti na drugom kontinentu.

– Srca će biti slomljena – rekao je Solari.

Prva utakmica dva kluba u finalu završena je nerešeno 2:2 na stadionu Boke.