Ataman: Žalim zbog mojih ranijih izjava, nijedan trofej nije vredniji od ljudskog života

Trener košarkaša Galatasaraja Ergin Ataman izrazio je iskreno žaljenje zbog ubistva navijača Crvene zvezde Marka Ivkovića u Istanbulu i za svoje ranije izjave o tom incidentu rekao da nisu bile na mestu.

– Izjave koje sam dao na osnovu nedovoljnih saznanja o incidentima koji su se desili, definitivno nisu bile na mestu i izazvale su posledice koje mi nikako nisu bile namera – navodi se u zvaničnom saopštenju Atamana objavljenom na internet stranici Galatasaraja.

Ataman je posle pobede nad Zvezdom u šestom kolu Evrolige, sve navijače crveno-belih nazvao “teroristima”.

– Kao sportista koji godinama učestvuje i pobeđuje na nacionalnim, međunarodnim takmičenjima, mogu da kažem da nijedan trofej koji sam ikada osvojio ili ću tek da osvojim nije vredniji od života jednog ljudskog bića – kaže Ataman.

On je oštro osudio događaje ispred hale Abdi Ipekči u Istanbulu i poručio da će kao sportista učiniti sve da dođe do saradnje kako se slični incidenti više nikad ne bi ponovili.

– Od današnjeg dana, svi smo podjednako odgovorni ako sport izneveri ideju prijateljstva, fer nadmetanja i saradnje i pretvori se u brutalno ratno okruženje koje čak može da zapreti i ljudskim životima. Ovo nije ni lokalni, ni nacionalni problem već globalni i ovaj međunarodni fenomen moramo svi zajedno da prevaziđemo – istakao je Ataman.

Prema njegovim rečima, politika ne bi trebalo da se meša u sport.

– Naš je zadatak da očuvamo sport kao polje etičke i moralne utakmice i da sprečimo da on postane sredstvo za stvaranje tenzija. Košarka mora da ostane na košarkaškim terenima i bude tema razgovora koji su isključivo vezani za polje same košarke. Na kraju, želim da naglasim da se nikada neću radovati rezultatu meča koji se odigrao 21. novembra i da ću ga se uvek sećati s tugom – poručio je Ataman.

Ivković je ubijen nožem u sukobu navijača Crvene zvezde i Galatasaraja ispred dvorane Abdi Ipekči, uoči meča dva tima u Evroligi, koji je završen pobedom turske ekipe od 110:103.

Povodom tog incidenta, predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je tokom telefonskog razgovora sa turskim kolegom Ahmetom Davutogluom rekao da Ataman nije dobrodošao u Srbiju, zbog izjava koje je davao posle meča.
Nastradali navijač Zvezde biće sahranjen u ponedeljak od 15 sati na Novom bežanijskom groblju u Beogradu.