ATINA U VEČNOM SEĆANJU: Epski povratak SLAVNE GENERACIJE na mesto koje joj po svemu pripada! (VIDEO)

Hrvatska
print screen/you tube.com/mngweco

Na današnji dan pre tačno 22 godine, košarkaška reprezentacija Jugoslavije se okitila prvom i verovatno najznačajnijom titulom prvaka Evrope u periodu posle raspada SFRJ.

 

Bilo je to prvenstvo puno emotivnog naboja stvorenog usled političkih dešavanja i ratnih zbivanja u kojima se raspala SFRJ. Naša selekcija je učešće na šampionatu izborila tek posle dramatičnih kvalifikacija. Ipak, suprotno svemu što se tada dešavalo oko reprezentacije, “Plavi” su odigrali sjajan turnir.

Posle grupne faze Jugoslavija je imala svih 6 pobeda, a zatim je u četvrtfinalu pala Francuska pa potom i domaćin Grčka. Jugoslaviji se posle pune 4 godine smešilo novo veliko finale, ovoga puta protiv Litvanije koja je u polufinalu izbacila do tada neporaženu Hrvatsku.

Finalni meč je bio pun emotivnog naboja u kome su se bolje snašli naši igrači. Iako su pred sobom imali veliku ekipu predvođenu sjajnim Sabonisom, uspeli su da čitavim tokom susreta čuvaju prednost odbijajući napade opasnih Litvanaca. Partiju karijere odigrao je sadašnji selektor reprezentacije Srbije, postigavši 41 poen uz šut za tri 9/12. 

Meč je u jednom trenutku bio prekinut zbog nezadovoljstva Litvanaca suđenjem, ali su na kraju pristali da završe utakmicu koju je naša selekcija rešila u svoju korist. Tako se jedna veličanstvena ekipa, nepravedno eliminisana zbog političkih sankcija, vratila na mesto koje joj zasluženo pripada.

Tenzije kreirane van terena doživeli su kulminaciju na ceremoniji dodele medalja. Rukovodstvo reprezntacije Hrvatske je popustilo pred političkim pritiskom iz Zagreba, a epilog svega bio je povlačenje ekipe sa pobedničkog postolja. Hrvatska je poslednje veliko odličje izborila na ovom šampionatu pobedom nad domaćinom.

Ni jedna selekcija susedne zemlje nije uspela da ponovi uspeh ove vrlo dobre generacije, pa mnogi veruju da košarka u Hrvatskoj nosi atinsko prokletstvo, zbog svega što se na ceremoniji dešavalo.