Atinska drama pripala domaćinu, Beograđani zakazali u poslednjoj deonici! Olimpijakos – Zvezda 64:59

Košarkaši Crvene zvezde poraženi su u Atini od Olimpijakosa sa 64:59 (13:16, 14:12, 15:20, 22:11) u pretposlednjem kolu Grupe D Evrolige.

Zvezda je tako pretrpela četvrti poraz u sezoni, dok je Olimpijakos ostvario osmu pobedu kojom je obezbedio prvo mesto u D grupi.

U spektakularnom duelu pred 15.000 gledalaca u dvorani ‘Mira i prijateljstva’ Zvezda se odlično držala sa favorizovanim rivalom, tokom većeg dela utakmice je imala prednost, ali je Olimpijakos u finišu ipak stigao do osme pobede.

Boban Marjanović imao je 17 poena i 13 skokova, Luka Mitrović je uz 11 poena imao 7 uhvaćenih lopti, a Nikola Kalinić je dodao 10 poena i 3 skoka. Kod domaćina, po 12 poena postigli su Spanulis i Slukas, a 11 je ubacio Lafajet.

Ekipa Dejana Radonjića u poslednjem kolu u praznom Pioniru dočekuje Kuču Laboral i ako ostvari trijumf na tom meču zauzeće drugo mesto u grupi.

Najava i tok meča:

Oba kluba su već obezbedila plasman u Top16 fazu, Pirejci imaju sedam pobeda i jedan poraz, a Zvezda skor 5/3.

Prema pisanju grčkih medija, sve karte za utakmicu u dvorani „Mira i prijateljstva” su rasprodate, a domaći navijači planiraju da se revanširaju „Delijama” za gostoprimstvo tokom duela u Beogradu.

U prvoj utakmici devetog kola grupe D, Neptunas je pobedio Galatasaraj sa 82:72.

 

Prva četvrtina – 13:16; Marjanović gospodari na početku, bratsko navijanje na tribinama

Trener Crvene zvezde Dejan Radonjić odlučio se da meč u Atini započnu Vilijams, Lazić, Dangubić, Tejić i Marjanović, dok se njegov grčki kolega Sfairopulos opredelio za sledećih pet košarkaša: Mancaris, Spanulis, Kkavadas, Petvej i Darden.

Svaka čast za braću Grke: Navijači u dvorani istakli transparent sa likom Marka Ivkovića (VIDEO)

 

Prve poene na meču postigao je Marjanović posle lepog okreta. Zvezda je stegla odbranu pa domaćin nije poentirao ni posle tri napada, a centar beogradskog tima je maestralan na početku. Prvo je pogodio sa šest metara, a potom i zakucao na asistenciju Vilijamsa – 2:6.

Branko Lazić kaznio je još jedan neiskorišćeni napada Atinjana i to pri šutu za tri poena – 2:9. Posle šest minuta u strelce se upisao i Spanulis, a nova tri koša nanizao je Marjanović – 6:12.

Zvezdin gorostas prosto gospodari na početku utakmice i upisao je već 11 poena, a nova Vilijamsova asistencija poslužila je Blažiču da lagano pogodi – 10:16. Posle pauze od nekoliko utakmica zbog povrede na evroligaški parket se vratio Stefan Jović, a Lafajet je trojkom smanjio na 13:16, što je bio i konačni rezultat uvodne deonice.

 

Druga četvrtina – 14:12; Zvezdini Amerikanci bez koša

Zvezda je nervozno krenula u ovu četvrtinu, a ulazak Cirbesa i Kalinića nije rezultirao poenima u prva dva minuta. Srećom, odbrana Beograđana je i dalje odlična, pa je prednost i dalje na njihovoj strani – 15:16.

Svoju neverovatnu skočnost Darden je dokazao kada je zakucao sa zadrškom u vazduhu, a pre toga je Cirbes dva puta pogodio sa bacanja – 17:18. Zvezdin kapiten Luka Mitrović uhvatio je loptu pod košem Grka i levim polu-horogom prvi put pogodio na meču – 17:20.

Kako večeras igra Marjanović, pa to je neverovatno! Dva metra i 22 santimetra visoki centar pogađa iz pozicija koji nisu prirodne za košarkaša njegovih predispozicija, a čak su i domaći navijači pozdravili njegov 13. poen na meču. Mitrović je potom pogodio za ‘plus 6’ – 18:24.

Primetno je da Zvezdini Amerikanci, Dženkins i Vilijams, nisu poenterski raspoloženi, pa su tako zajedno šutnuli osam puta bez ijednog pogotka. To je Oli iskoristio da izjednači – 24:24.

Za beogradske crveno-bele jednom je sa bacanja bio precizan Cirbes, a prvo vođstvo Grcima doneo je Spanulis pošto je bio precizan za tri poena – 27:25. Istom merom uzvratio je Dangubić, pa Zvezda ipak ima prednost posle 20 minuta – 27:28.

 

Marjanović je u prvom poluvremenu upisao 13 poena (šut iz igre 6/9) i 5 skokova za 15 indeksnih poena, a Luka Mitrović je imao 4 poena. Vilijams i Dženkins su zajedno imali 0/8 iz igre. Na drugoj strani Spanulis je ubacio 6 poena.

 

Treća četvrtina – 15:20; Četiri trojke Crvene zvezde

Ovaj period igre pogotkom za dva otvorio je Spanulis, a na drugoj strani Marjanović je nastavio sa odličnom partijom ubacivši jedno bacanje i jedan koš iz igre. Usledila je izuzetno rastrzana i neefikasna igra oba tima, pa je posle 26 minuta na semaforu bio ispisano – 31:33.

Agravanis je potom pogodio za Grke, a Lafajet sa jedne i Dangubić su ubacili trojke. Kad je teško – Jaka! Zvezdin Slovenac je prvi put na meču bio precizan van linije 6,75 – 36:38.

Bravo za Luku Mitrovića! Kapiten Beograđana pogodio je treću vezanu trojku za klub sa Malog Kalemegdana – 38:43. Atinjani su u završnici treće deonice dosta šutirali s slobodnih bacanja, pa su na taj način držali priključak.

Kalinić je pronašao savršen tajming kada da ubaci prve poene na meču: reprezentativac Srbije je na nekoliko sekundi pre isteka 30. minuta ubacio četvrtu trojku za svoj tim u trećoj četvrtini – 42:48.

 

Četvrta četvrtina – 22:11; Zvezda ispustila pobedu u finišu, atinska drama pripala domaćinu

Lafajet, koji inače nastupa za Hrvatsku, otvorio je ovu deonicu trojkom pod faulom, a šesti poen upisao je Hanter. Period od dva minuta bez koša za Zvezdu prekinuo je Mitrović – 47:50.

Usledio je prazan hod u Zvezdinoj igri, pa je Oli preko Slukasa uspeo da preokrene – 53:52. Zvuči potpuno neverovatno, ali, Vilijams je svoje prve poene na meču postigao tek u 36. minutu. Dženkins je i dalje bez koša.

Svoju drugu trojku sa velike udaljenosti pogodio je Kalinić, a Slukas je potvrdio da nas očekuje izuzetno neizvesna završnica u Atini – 57:57. Neverovatni Spanulis je uradio nešto što samo on može: pogodio je trojku iz skok-šuta uz faul. Sećom, bacanje je promašio – 60:57.

Zvezda je u poslednjem minutu protraćila dva napada. Najpre je promašio Blažič iz teške situacije, a potom je i Vilijams bio neprecizan pri šutu za tri u uvodnim sekundama napada. To je uspeo da kazni Petvej trojkom uz zvuk sirene za istek napada63:57.

Kalinić je smanjio na 63:59, a Slukas je jednim ubačenim bacanjem vratio na ‘plus 5’ – 64:59, što je bio i konačan rezultat utakmice.