ATLETIKA: Asmir, Amela i Tatjana u finalu Evropskog prvenstva

Srpski atletičari Asmir Kolašinac, Amela Terzić, Tatjana Jelača plasirali su se u finale Evropskog prvenstva u Cirihu, a Emir Bekrić u polufinale.

Kolašinac, aktuelni šampion Evrope u dvorani, u prvoj seriji u bacanju kugle je imao rezultat od 19,82 metara, da bi u drugoj dostigao normu sa 20,15.

Kolašinac je preskočio treću rundu, a na kraju je imao ukupno šesti rezultat. Najbolji u kvalifikacijama bio je Nemac David Štorl sa 20,76 metara.

Norma za finale bila je 20,10 metara ili 12 najboljih u kvalifikacijama. Borba za medalje u bacanju kugle na programu je od 19.34.

Terzićeva je u svojoj kvalifikacionoj grupi na 1.500 metara imala drugo vreme, od 4:11.75 minuta, i imala je 11 stotinki zaostatka u odnosu na Abebu Aregavi iz Švedske.

Amela je imala ukupno deseto vreme, sa dve sekunde i 20 stotinki zaostatka u odnosu na Holanđanku Sifan Hasan, koja je imala najbolje vreme.

Iz svake grupe u finale su se plasirale po četiri najbolje takmičarke, kojima su se pridružile još četiri najbrže koje su sledile.

Jelača je već prvim hicem u bacanju koplja, od 60,26 metara, izborila finale, a imala je ubedljivo najbolji rezultat.

Norma za finale u toj discipline bila je 57,50 metara ili 12 najboljih rezultata.

Bekrić je četvrti naš predstavnik koji je izborio plasman dalje, ali u polufinale discipline 400 metara prepone. Srpski atletičar je bio drugi u svojoj grupi, u vremenu od 49.82 sekundi, sa pet stotinki zaostatka u odnosu hna Nijala Flenerija iz Velike Britanije.

Tokom dana, za finale će se boriti još troje srpskih predstavnika.

U 12.50 Miloš Raović trči na 400 metara. Prvi dan takmičenja završiće reprezentativke Srbije. Od 18.00 Tamara Marković trči na 400 metara, dok u 20.00 počinju kvalifikacije u skoku u dalju, u kojima nastupa Ivana Španović.