Atletika: IAAF objavio spisak kandidata za najbolje atletičare

Američki sprinter Džastin Getlin, svetski rekorder u maratonu Denis Kimeto i skakač s motkom Reno Lavileni nalaze se na spisku kandidata za najboljeg atletičara godine, koji je danas objavila Međunarodna atletska federacija (IAAF).

Deset godina nakon osvajanja zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Atini, Getlin je ove godine nepobediv i ima najbolji rezultat sezone koji iznosi 9,77 sekundi. Takođe, on ima i najbolje vreme na 200 metara (19,68 sekundi).

Na listi 10 kandidata IAAF za atletičara godine je i Denis Kimeto iz Kenije, svetski rekorder u maratonu, kao i Francuz Reno Lavileni, koji je postao svetski šampion na dvoranskom Svetskom prvenstvu.

Lavileni je na tom šampionatu oborio 21 godinu star rekord Sergeja Bubke.

U konkurenciji atletičarki među kandidatkinjama su Genzebe Dibaba iz Etiopije, koja je postavila svetske rekorde na 1.500 i 3.000 metara u dvoran, bacačica kugle Valeri Adams sa Novog Zelanda, kao i bacačica diska, Hrvatica Sandra Perković.

Glasanje za najbolje atletičare godine je otvoreno do 16. oktobra, a pobednici će biti proglašeni 21. novembra na svečanosti u Monaku.

Kandidati za najboljeg atletičara: Najdžel Amos (Bocvana, 400 i 800 metara), Mutaz Esa Baršim (Katar, skok u vis), Jairus Kipčoge Bireš (Kenije, 3.000 metara stiplčez), Bogdan Bondarenko (Ukrajina, skok u vis), Johan Diniz (Francuska, brzo hodanje), Džastin Getlin (SAD, 100 i 200 metara), Robert Harting (Nemačka, disk), Denis Kimeto (Kenija, maraton), Reno Lavileni (Francuska, skok s motkom), Lašon Merit (SAD, 400 metara).

Kandidati za najbolje atletičarke: Valeri Adams (Novi Zeland, kugla), Genzebe Dibaba (Etiopija, 5.000 metara), Don Harper Nelson (SAD, 100 metara prepone), Katerine Ibarguen (Kolumbija, troskok), Frensin MekKorori (SAD, 400 metara), Sandra Perković (Hrvatska, disk), Dafne Šipers (Holandija, sedmoboj), Kalis Spenser (Jamajka, 400 metra prepone), Borbara Spotakova (Češka, skok u dalj), Anita Vlodarčuh (Poljska, kladivo).