ATLETIKA: Najbrži čovek na svetu smatra da je Tajson Gej zaslužio dužu suspenziju zbog dopinga

Najbrži čovek na svetu Jusein Bolt izrazio je nezadovoljstvo time što je američki sprinter Tajson Gej kažnjen samo jednogodišnjom suspenzijom zbog dopinga.

Gej je suspendovan zbog pozitivnog testa na anabolički steroid, a Bolt veruje da je takvom kaznom poslata loša poruka.

– Nisam srećan situacijom, niti kako je slučaj razrešen. Ako neko kao što je Asafa Bauel biva kažnjen na 18 meseci zbog stimulanta oksilofrina, a potom Tajson Gej dobije samo godinu dana zato što je sarađivao, time se šalje loša poruka sportistima da možete da se dopingujete, ali ako sarađujete, kazna će vam biti smanjena – rekao je Bolt.

Gej je suspendovan od strane Antidoping agencije Sjedinjenih Država i takmičenjima se vratio u maju. I Svetska antidoping agencija i Međunarodna atletska federacija prihvatile su tu kaznu.

– Ne mislim da je to pravi put, jer time dajete ljudima poruku da postoji način da pobedite sistem. Lično, ne smatram da se Međunarodna atletska federacija na pravi način pozabavila tim slučajem – istakao je Bolt.

Atletičari obično dobijaju dvogodišnju suspenziju za svoje prve velike doping prekršaje, ali po antidoping pravilima te kazne mogu da budu smanjene ukoliko sarađuju. Antidoping agencije Sjedinjenih Država objavila je da Gej ima pravo na smanjenje kazne zato što je dosta pomogao oko svog slučaja.