ATLETIKA Španović: Očekujem uzbudljivo i napeto Evropsko prvenstvo

Rekorderka Srbije u skoku u dalj, atletičarka Ivana Španović rekla je danas da na Evropsko prvenstvo u Cirih putuje sa velikim ambicijama i dodala da očekuje uzbudljivo i napeto takmičenje do samog kraja.

– Uvek na velika takmičenja idem sa velikim ambicijama, ali kao i uvek startuje se sa kvalifikacijama, te će i ovog puta maksimalna koncentracija biti usmerena na kvalifikacije sa namerom da normu za finale obezbedim uz što manje napora – rekla je Španović agenciji Beta.

Evropsko prvenstvo u atletici održaće se od 12. do 17. avgusta u Cirihu, a Španović će na – Konkurencija je izuzetno jaka ove godine i ono što daje posebnu neizvesnost jeste da su sve devojke na vrlo izjednačenom nivou rezultata. Verujem da će takmicenje zaista biti vrlo uzbudljivo i napeto do samog kraja – kazala je Španović.

Pre godinu dana Ivana Španović je osvojila je bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu u Moskvi skokom od šest metara i 82 centimetra, što je tada bio i nacionalni rekord.

Nakon toga, Španović je na mitingu Dijamantske lige u Judžinu ponovo pomerila granicu i sada državni rekord iznosi – 6,88 metara. Dobre rezultate nastavila je da postiže i nakon Moskve – pobede na mitinzima Dijamantske lige, medalja na dvoranskom Svetskom prvenstvu… Sa dobrim rezultatima raste i pritisak, ali i očekivanja javnosti.

– Naravno da je pritisak javnosti dodatno opterećenje, ali moja poruka publici je da se nikad ne štedim i uvek dajem sve od sebe da na takmičenju pružim maksimum. Treba biti realan u očekivanjima i uzeti u obzir da na postolju ima mesta samo za troje najboljih. Trenirali smo naporno i ono što želim u Cirihu je samo da me prati sportska sreća – kazala je Španović.

Šampionat sveta u Moskvi mnogi su označili kao prekretnicu u njenoj karijeri, a Španović je istakla da će to takmičenje pamtiti celog života.

– Moskva će uvek imati posebno mesto u mom srcu, ne samo zato što je to prva osvojena medalja za Srbiju, već zbog svega onoga što je bilo na putu da se osvoji ta medalja. Sam odlazak koji je bio pod znakom pitanja zbog zdravstvenih problema, ulazak u finale i onda sam tok takmičenja – večno ću se sećati svakog trenutka provedenog na stadionu Lužnjiki – navela je ona.

Na prethodnom EP Srbija je osvojila dve medalje, potom su i iz Moskve stigle još dve. Španović se nada da će taj niz biti nastavljen i u Cirihu.

– U Helsinkiju smo zaista imali izvanredan nastup Emira Bekrića i Asmira Kolašinca. Oni su oboje kanditati za medalju i ove godine. Vrlo je nezahvalno prognozirati rezultate, jer i kad znate da se nalazite u životnoj formi, postoji million i jedan faktor koji utiče na nastup na dan takmicenja. Ma koliko vredno i požrtvovano trenirali i planirali svaki korak na kraju sudbina uvek uzme stvari u svoje ruke. Nadamo se najboljem i novim medaljama za Srbiju – kazala je ona.

Dobri rezultati srpskih atletičara, medalje i rekordi su izvukli „kraljicu sportova” iz zapećka, ali Španović navodi da atletika u Srbiji i dalje nema prostor i pažnju koju zaslužuje.

– Smatram da se o atletici i dalje piše i govori u medijima vrlo šturo, retko kada možemo naći informacije o radu i rezultatima naših atletičara. Nije srpska atletika samo Ivana Španović, imamo mi mnogo mladih nada, ali i grupu seniora čiji rezultati zaslužuju mnogo veću pažnju – rekla je Španović.

Sezona Ivane Španović ne završava se Evropskim prvenstvom u Cirihu.

– Posle Evropskog prvenstva u Cirihu očekuje me nastavak serije mitinga Dijamantske lige i svakako najvažnije finale tog takmičenja koje se održava ponovo u Cirihu. Avgust mesec je u znaku Ciriha i nadam se najlepšim uspomenama – zaključila je Španović.

Evropsko prvenstvo u atletici počinje u utorak, 12. avgusta, a Srbiju će pored Ivane Španović predstavljati još 10 atletičara.