Banjalučki Borac u velikim problemima, derbi pod znakom pitanja

Zbog duga prema bivšim igračima, koje ne može da izmiri, banjalučki Borac u teškom finansijskom stanju i čak je dovedeno u pitanje igranje derbija protiv Sarajeva u subotu.

Meč 24. kola Premijer lige BiH trebalo bi da bude odigran u subotu, do kada Borac mora da uplati deo duga od 50.000 konvertabilnih maraka (25.000 evra).

To znači da Radna grupa koja rukovodi klubom, treba da nađe taj novac u naredna dva-tri dana. Ako se to ne dogodi, derbi Borac – Sarajevo neće biti odigran.

U razgovoru za MONDO to nam je potvrdio i predsednik Radne grupe FK Borac Draško Ilić koji je za sredu zakazao pres konferenciju na kojoj će uputiti poslednji apel za pomoć klubu.

– Ovo je javni poziv, apel da se u naredna dva-tri dana pojavi neko da uplati sredstva koja moramo da platimo na osnovu pravosnažnih sudskih presuda koje nas limitiraju od daljeg igranja. Borac je u takvim problemima da je utakmica sa Sarajevom potpuno upitna i ukoliko se ne nađu sredstva Borac će biti suspendovan. Taj dug je ukupno 310.000 KM (155.000 evra), pre ove utakmice moramo da uplatimo 50.000 KM, već pred sledeću još 100.000 KM, ali sve zajedno je 310.000 KM duga prema igračima čije su odluke pravosnažne – izjavio je Ilić za MONDO.

Borac je do sada više puta bio u sličnoj situaciji i mnoge utakmice bile su dovedene u pitanje, ali se na kraju sve rešavalo uplatom dela duga ili sporazumom o reprogramu.

Ilić, međutim, navodi da to više nije moguće.

– Dug više ne može da bude reprogramiran, nakon dva reprograma i sporazuma koja smo imali ništa nije poštovano i sada to mora da bude plaćeno – rekao je Ilić i upozorio na eventualne posledice neodigravanja derbija sa Sarajevom.

– Ukoliko se ne odigra utakmica Borac će biti kažnjen oduzimanjem tri boda i novčanom kaznom FS BiH, uslediće propast i potop kluba. Neodigravanje ove utakmice je put ka gašenju kluba – rekao je Ilić.

Radna grupa na čijem je čelu Ilić ima mandat da upravlja klubom do 31. marta, za kada je zakazana skupština kluba na kojoj bi trebalo da bude izabrana nova uprava, ali s obzirom na trenutnu situaciju pitanje je da li će biti onih koji žele da preuzmu klub koji je u velikim dugovima zbog kojih ne može da igra ni utakmice.

Na tabeli Premijer lige BiH čak četiri prvoplasirana tima imaju po 43 boda. To su Široki Brijeg, Zrinjski, Sarajevo i Željezničar. Prate ih Olimpik sa 39 i Borac sa 38 bodova.