Barsa u problemu zbog poreza: Mesi, Suarez i Najmar odlaze iz Katalonije?

Potpredsednik Barselone Havijer Faust upozorava da bi najveće zvezde Katalonaca mogle da napuste klub zbog poreskih zakona koji vladaju u Španiji. Zvaničnik Barse kaže kako oni ne mogu da se takmiče sa klubovima kao što su PSG ili Čelzi u kojima igrači mogu da zarade mnog veće svote novca.

 

– Ne možemo da im kažemo da ostanu za duplo manju zaradu – kaže potpredsednik Barselone.

Svesno dizanje panike da bi se stvorio pritisak na poreske vlasti ili realna zebnja zbog novih trendova u španskom fudbalu?

Bilo kako bilo, potrepredsednik Barselone Havijer Faust rekao je da će Katalonci teško zadržati zvezde tima poput Lionela Mesija, Nejmara i Luisa Suareza, zbog poreskih zakona u Španiji, finansijskog fer-pleja i činjenice da klub nema bogatog vlasnika.

Trenutno nismo u mogućnosti da ponudimo plate kao Čelsi ili Pari Sen Žermen. Igrači uvek upoređuju neto zarade, a u Španiji imamo najveći porez u Evropi. Zbog toga moramo da povećamo plate kako bismo ostali konkurentni. Uprkos tome, postoji mogućnost da izgubimo neke samo zbog novca – rekao je Faust za nemački dnevnik “Handelsblat”.

On, ipak, veruje da će Mesi, Nejmar i Suarez ostati na Nou Kampu.

– Karijere fudbalera su kratke i imaju pravo da dobiju ono što drugi klubovi žele da im ponude. Ne možemo da im kažemo da ostanu za duplo manju zaradu – objasnio je Faust.

Barsa je na Nejmara, iako je prijavila 57 miliona evra, potrošila više od 100 miliona zbog čega se sudi i bivšem predsedniku Sandru Roselu i aktuelnom Đozepu Bertomeuu. U međuvremenu, kada je klub dobio jednoipogodišnju zabranu dovođenja novih fudbalera, zbog “muljanja” u dovođenju Nejmara ali i pregovora sa maloletnim igračima, potrošeno je još 88 miliona evra na Luisa Suareza.

 

U to vreme, otprilike, potpisan je i novi ugovor sa Lionelom Mesijem prema kojem sjajnom Argentincu pripada oko 18 miliona evra po sezoni, sa trendom rasta u narednim godinama…

Iz tog ugla, teško je reći da li potpredsednik kluba Faust iznosi osnovanu zabrinutost ili samo pokušava da pojača pritisak da se španskim klubovima omoguće olakšice, u poreskom smislu.

Barselona se nalazi na dobrom putu da osvoji triplu krunu ove sezone. Ekipa Luisa Enrikea ima četiri boda prednosti u odnosu na Real u Primeri, u finalu Lige šampiona igraće protiv Juventusa, dok će im protivnik u finalu Kupa Kralja biti Atletik Bilbao.