Bekenbauer i Ivan Ivanović u zajedničkoj akciji povodom međunarodnog Dana fudbala

U subotu se širom sveta obeležava međunarodni Dan fudbala i prijateljstva, kao deo dečijeg društveno odgovornog projekta “Fudbal za prijateljstvo” kompanije Gazprom.

 

Sve zemlje učesnice – Austrija, Belarusija, Belgija, Bugarska, Kina, Hrvatska, Češka Republika, Francuska, Japan, Nemačka, Mađarska, Italija, Kazahstan, Holandija, Poljska, Rusija, Srbija, Slovačka Republika, Slovenija, Španija, Švajcarska, Turska, Ukrajina, i Velika Britanija – daće svoj doprinos u proslavi ovog važnog povoda.

U okviru međunarodnog Dana fudbala i prijateljstva, organizovan je veliki broj prijateljskih fudbalskih utakmica, sa ciljem da dečaci i devojčice podrže i promovišu ključna načela projekta “Fudbal za prijateljstvo” kao što su prijateljstvo, jednakost, fer-plej, zdravlje, mir, predanost, pobeda i tradicija.

Svi događaji započinju razmenom narukvica prijateljstva, koje simbolizuju toleranciju, jednakost i zdrav način života. Narukvica je napravljena od dva obična konca u zelenoj i plavoj boji – gde zelena boja predstavlja fudbalski teren koji je dostupan za svakog, a plava boja – mirno nebo iznad naših glava. Kao ambasadori pokreta Fudbal za prijateljstvo, deca poklanjaju narukvice ne samo igračima drugih timova, već i prisutnim zvanicama.

Međunarodni dan fudbala i prijateljstva je tradicionalno podržan od strane predstavnika fudbalskih organizacija, poznatih sportista, kao i velikih nacionalnih i globalnih medija. U njegovu čast,  omladinci FK Crvena zvezda predvođeni trenerom Nebojšom Stamenkovićem i njihovi vršnjaci iz kluba Jedinstvo Ečka OFK Stajićevo, na čelu sa trenerom Branislavom Mekićem, odigrali su prijateljski meč na terenu omladinske škole u okviru kompleksa stadiona “Rajko Mitić”.

Početni udarac ovog meča drugarstva i fer-pleja izveo je naš poznati TV voditelj i zvanični Ambasador projekta za Srbiju, Ivan Ivanović, i svim učesnicima poželeo srećan praznik!

 

Osim prijateljskih utakmica, ovaj dan uključuje i druge vrste događaja. Ovim povodom, mladi fudbaleri iz Srbije predstaviće Dan fudbala i prijateljstva tokom TV emisije “Veče sa Ivanom Ivanovićem”. Nemački fudbalski klub Šalke 04 održaće javni trening za decu. Francuski grad Taverni tradicionalno će održati brojne utakmice i događaje uz prisustvo medija i predstavnika lokalnih vlasti. U Ruskoj Federaciji, biće organizovano nošenje štafete, kao i utakmice omladinaca iz poznatih fudbalskih klubova i nosioca Olimpijskog plamena 2014 – uz medijski prenos uživo i virtuelno predavanje stafete drugom gradu.

– Kroz sport, deca uče o komunikaciji, razumevanju, poverenju i toleranciji. Jednom kada shvate koliko je važno prijateljstvo i poštovanje na samom terenu, oni će iskreno početi da cene svoje prijatelje i bližnje u svakodnevnom životu. To je ono što međunarodni Dan fudbala i prijateljstva predstavlja i zašto se proslavlja oko 25.aprila  svake godine. To je veliki sportski praznik sa jakim obrazovnim sadržajem, koji spaja stotine hiljada dece iz različitih zemalja oko jednostavnih i jasnih vrednosti koje čine svet lepšim mestom za život – izjavio je globalni ambasador projekta, Franc Bekenbauer.

 

– Mislim da nas projekat “Fudbal za prijateljstvo” uči dobroti, da poštujemo jedni druge i budemo predani onim čime se bavimo. Danas je moj tim učinio mnogo više od igranja fudbala – sreli smo drugare sličnog mišljenja, one koje misle da život nije moguć bez fudbala, kao što i mi mislimo. Razgovarali smo o raznim temama sa drugom decom, kao i o važnim načelima u koja verujemo: prijateljstvu, fer-pleju, tradiciji. Ovo je lep i radostan praznik. Takođe mi se baš dopada narukvica prijateljstva. Jednostavna je i deluje baš kul. Svi moji prijatelji imaju po jednu – izjavio je mladi učesnik iz Kine Heženg Vei (12 godina).