Beker: Ako hoćete da pobedite Nadala, morate igrati na najvišem nivou

Boris Beker, trener Novaka Đokovića, kaže da njegov učenik nije uspeo da pronađe pravu meru agresivnosti u finalu Rolan Garosa sa Rafaelom Nadalom.

– Tajna je u tome da čovek nadgradi prednost kada je ima, a kad je u padu, da ga učini što je kraćim moguće. Zaostatak od 2-1 u setovima i brejk u četvrtom nenadoknadiv je protiv Nadala. Kad čovek primi udarac, mora što je brže moguće da ga prevaziđe i zaboravi. Novak to ovog puta nije mogao – rekao je Beker.

– Novak ni u čemu nije pogrešio, možda je bio samo malo pasivan, a Nadal je postajao agresivniji. Novak nije pronašao pravu ravnotežu između agresivnosti i tenisa na šljaci. Nadal ide na loptice na koje niko drugi ne ide. Protiv njega uvek mora da se igra na najvišem nivou ako hoćete da ga pobedite u Parizu – dodao je Beker u izjavi za Bild.

Beker kaže da poraz u finalu malo olakšava činjenica da je trofej izgubljen u bici sa igračem kao što je Nadal.

– Nadal i Rolan Garos – to je posebna priča, osvojio je taj turnir devet puta i to nikada niko neće ponoviti. Činjenica da je Novak izgubio od njega čini poraz malo prihvatljivijim. Poraz od bilo kog drugog igrača bio bi još gorči. Novak je i dalje gladan titule u Parizu, pokušaće ponovo – objašnjava Beker.

Na pitanje da li Nadal, koji trenutno ima 14 Gren slem titula, može da stigne Federera sa 17, Beker je odgovorio:

„Može, pod uslovom da ostane zdrav i igra sa ovakvom strašću i motivacijom, apsolutno ima šansu to da učini”.

Đokovića su u finalu mučili i stomačni problemi, zbog kojih u jednom intervalu meča nije mogao da pruži maksimum.

– Jeste, malo ga je to mučilo. Te poteškoće se odjednom pojave i energija nestane. Onda mu jednostavno nedostaje pet do deset odsto – kaže Beker.

Beker je i sâm gubio u finalima Gren slem turnira četiri puta i zna kako se najbolje izboriti sa tim osećajem.

– Jasno je da je potrebno nekoliko dana da se poraz preboli, ali posle toga kažeš sebi: U redu, sada idemo dalje. Dobro je što je Vimbldon na travi i sve je potpuno drugačije – druga podloga, drugačija igra, drugi protivnici – kaže Beker.

Nemac smatra da Nadal i Đoković nisu jedini favoriti na Vimbldonu.

– Ne mora da znači, mojih Top 4 su Mari, Nadal, Federer i Novak. Takođe, i Gulbis svojim servisom može da bude dobar na travi – zaključio je Boris Beker.