BERLUSKONIJEVA ERA u Milanu i GAFOVI ZA PAMĆENJE: Čovek kome se u potajnosti svi dive!

Kontroverzni biznismen, bivši premijer Italije i vlasnik „Rosonera” Silvio Berluskoni uvek je posebna tema. Njegovi ispadi, popularne „bunga-bunga” žurke i veze sa mladim devojkama često su u centru pažnje.

Ovo je priča o fudbalskom klubu Milan, Berluskonijevoj eri, kao i njegovim gafovima koji će se dugo pamtiti.

Od osnivanja do Silvija

Milan je osnovan 1899. godine, a „cepanje na dva dela” dolazi devet godina kasnije. Zapravo, 1908. godine, jedan deo kluba nije hteo da prihvati i prizna italijansku dominaciju u njemu i tako je došlo do odvajanja. Od jednog nastala su dva kluba – Internacionale (Inter Milan), inače danas najveći i veliki protivnik „Rosonerima”.

Milanova prva zlatna era počela je krajem 40–ih godina, kada je osvojena i prva titula posle 44 godine. Do trofeja su ga predvodila tri Šveđana (Gunar Grenom, Gunar Nordalom i Nils Lidholmom). Tada se posebno istakao Nordalsa 35 golova u sezoni 49/50, odnosno rekordom koji još nije nadmašen.

Crveno-crni postaju šampioni i 1955,1957 i 1959. godine. Takođe, prvaci su bili i 1962. kada ih je sa klupe predvodio trener Nareo Roko. Najveće zvezde u tom periodu bila su dva Italijana Đani Rivera i Žoze Altafini. Osvojili su i dva puta Kup Šampiona: 1963 i 1969.

Međutim, posle toga klub ponovo ulazi kako u finansijku, tako i rezultatsku krizu. S druge strane, njihov gradski rival Inter doživljava najveće uspehe.

U sezoni 79/80, kod Milana i Lacija se utvrđuje da su neke mečeve nameštali i zbog toga je usledila kazna, koja je ova dva kluba preselila u niži rang – Seriju B. Milan se odmah posle godinu dana vratio u najjaču italijansku ligu. Ali očajnim igrama te sezone, opet doživljava katastrofu i seli se u niži rang.

Berluskonijeva era i uspon „Rosonera”

Nakon velikih poteškoća, 1986. godine klub kupuje tada poznati preduzetnik Silvio Berluskoni, i počenje da pravi poteze koje će Milan vratiti na staru stazu slave.

Jedan od najboljih je dovođenje tada mladog trenera Ariga Sakija, ali i sjajnog holadskog tria u kome su bili: Rud Gulit, Marko van Basten i bivši trener Barselone Frenk Rajkard. Od italijanskih igrača dolaze Karlo Anćeloti, Roberto Donadoni i Đovani Gali. Prvaci postaju ubrzo 1987. godine…

Godinu kasnije osvajaju i Kup Šampiona, a naredne isti kup opet brane, i osvajaju dva interkontinentalna kupa. Pod komandom Fabija Kapela, Milan osvaja titule od 1992. do 1994. godine, odigravši sezonu bez poraza.

Još jedan Kup Šampiona osvajaju 1994. godine u legendarnoj utakmici sa Barselonom kada je rezultat bio 4:0 u korist „Rosonera”. Okosnicu toga tima činili su: Dejan Savićević, Roberto Bađo, Zvonimir Boban, Paolo Maldini Alesandro Kostakurta, i harizmatični kapiten Franko Barezi.

Nakon toga usledio je period osrednjih rezultata bez trofeja. Međutim, ubrzo klub u sezoni 1998/1999, kada su ih svi videli bez šansi, osvaja titulu šampiona Italije. Nešto kasnije, 2003. godine postaju opet Šampioni Evrope, osvajaju Ligu Šampiona, odnosno nekadašnji Kup Šampiona, predvođeni Andrejem Ševčenkom, Rui Kostom, Filipom Inzagijem, Andreom Pirlom i drugim. A u sezoni 2006/07. ponovo dolaze do finala Lige Šampiona koju i osvajaju, pobedom protiv Liverpula rezultatom 2:1.

Berluskonijevi gafovi koji će se pamtiti

*Jednom prilikom Berluskoni je predložio da se njegova vladajuća partija „Narod slobode” preimenuje u „Napred mačkice!” (Forza Gnoča!).

*U jednom od prisluškivanih razgovora, koje su mediji objavili, on se hvalio kako mora da odbije mlade žene koje u redu čekaju ispred njegovih vrata, jer „može samo da ‘odradi’ njih osam, ne više od toga”.

*Na jednom sajmu motocikala u Milanu, Berluskoni je izjavio da se „ponekada zagleda lepoj devojci u lice” i da je to bolje nego da je homoseksualac.

*Neprimerenu izjavu dao je u aprilu 2009. godine, kada je posetio preživele u zemljotresu koji su bili smešteni pod šatorima. „Na ovo bi trebalo da gledaju kao na vikend proveden na kampovanju” – kazao je tada.

*Berluskoni je za tek izabranog američkog predsednika Baraka Obamu u novembru 2008. godine kazao da je „zgodan, mlad i preplanuo”.

*Poznat i po tome da je sebe nazivao „Isusom Hristom politike”, Berluskoni je govorio da je jedino Napoleon mogao da uradi više od njega, ali da je on „definitivno viši”.

*Ostaće poznat i po izjavi o Musoliniju za koga je rekao da je „bio benigan” i da nikoga nije ubio, već je samo „slao ljude u egzil”.

*Tokom grupnog fotografisanja na jednom neformalnom samitu EU u Španiji u februaru 2002. godine, Berluskoni je postavio dva prsta iznad glave španskog ministra spoljnih poslova Žozefa Pikea.

*Berluskoni je pre više od deceniju izazvao gnev muslimanskog sveta kada je rekao da bi Zapad trebalo da bude svestan svoje superiornosti. On je tada kazao da na Zapadu postoji sistem vrednosti koji ljudima nudi prosperitet i garantuje poštovanje ljudskih prava i veru, dok „takvo poštovanje ne postoji u islamskim zemljama”.

Čuvene „bunga–bunga” žurke

Za letnjikovac Silvija Berluskonija na Kosta Smeraldi (Sardinija), mesto gde su organizovane „bunga–bunga” zabave s manekenkama, svi znaju.

Da vila „Certosa” sadrži podzemnu pećinu i tajni izlaz u slučaju opasnosti potvrdio je italijanski fotograf Antonelo Zapadu, koji je na svom blogu objavio prve fotografije upravo tog tajnog dela ljetnikovca. Kako čuvena pećina izgleda možete pogledati OVDE.

Pećina sadrži bazen na čijem je dnu mozaik s likom Posejdona. Na jednom kraju nalazi se tunel s vratima, koji vodi ravno u more. Pećina je povezana s ostatkom vile stepenicama i hodnikom, s diskretnim podnim osvetljenjem.

Tajni podzemni deo vile, za koji je znala samo tajna služba, navodno je sagrađen 2004. godine, nakon što je Berluskoni dobio preko 38 pretećih poruka. Dizajn i konstrukciju projektovao je Pjetro Lunardi, kolega iz kabineta tadašnjeg ministra za infrastrukturu.

Marokanka Karime el Marug, poznata kao „Rubi Srcelomka”, potvrdila je na suđenju navode o atmosferi s Berluskonijevih „bunga-bunga” žurki s mnoštvom mladih devojaka. Neke od njih su bile obučene kao časne sestre i potom se skidale u donji veš…

 

Nestašni Berluskoni, uvek će biti u centru pažnje…