Bertomeu: Partizan teško do Evrolige, Zvezda može da bude domaćin kvalifikacija

Prvi čovek Evrolige Đordi Bertomeu rekao je na koktelu u Beogradu da će Partizan teško dobiti specijalnu pozivnicu za to takmičenje.

Crno-beli su porazom u polufinalu ABA lige od Cedevite ostali bez plasmana u najjače evropsko takmičenje, prvi put posle sezone 1999-2000.

– ‘Vajld kard’ je ustanovljen pre tri godine. Naš kriterijum za njegovu dodelu je da je to namenjeno zemljama kojima je potrebna naša podrška da košarka raste. Prema ovim kriterijumima, ovom regionu tako nešto nije potrebno. Dakle, teško je da će Partizan dobiti pozivnicu, ali je sada još rano da vidimo kako će izgledati Evroliga sledeće sezone – rekao je Bertomeu novinarima u Beogradu.

Direktan plasman u Evroligu iz ABA lige ove sezone izborili su finalisti Cedevita i Cibona, dok će Crvena zvezda u kvalifikacije.

– Poslednje ‘vajld karde’ dodeljene su Nemačkoj i Francuskoj, primera radi. Ali, kažem, ne znam kako će izgledati takmičenja do kraja, različiti uslovi mogu odrediti izgled Evrolige sledeće sezone, tako da je još rano govoriti o sastavu – rekao je Bertomeu.

Prvi čovek ULEB-a rekao je da ne vidi problem da Zvezda bude domaćin kvalifikacionog turnira za Evroligu, ali je istakao da je još rano govoriti o tome, pošto će se taj turnir održati krajem leta.

Bertomeu je došao u Beograd na finale završnog turnira Jadranske lige i ponovio je da Jadranska liga ima punu podršku ULEB-a i da te dve organizacije svakodnevno saradjuju po raznim pitanjima, jer dele istu filozofiju, a to je da su klubovi na prvom mestu.