Bertomeu precrtava Zvezdu i Partizan: Srpski klubovi više neće imati pravo da igraju u Evroligi?

Ekipa Crvene zvezde pokušava da se vrati u život u Evroligi nakon tri vezana poraza u Top 16 fazi ovog takmičenja. Kako stoje stvari, ovaj poduhvat crveno-belih u elitnom evropskom košarkaškom takmičenju – mogao bi da bude jedan od poslednjih trzaja srpskih klubova u Evroligi.

Naime, kako saznaje Sportski žurnal, predsednik Evrolige, Đordi Bertomeu, planira da kompletno promeni format Evrolige. U tu promenu formata uključeno je i nešto što do sada nije viđeno – timovi koji bi igrali EL – ne bi igrali domaće prvenstvo!

Želja Bertomeua, tvrdi Žurnal, jeste da samo bogati klubovi igraju Evroligu.

Navodno, predsednik Evrolige je već odredio i okvirni broj mesta po evropskim zemljama pa se sada zna da će Španija dobiti 5 pretstavnika, Turska 3, Nemačka, Grčka, Rusija i Francuska po 2, Izrael, Italija i Litvanija po 1.

Poslednje mesto namenjeno je ABA ligi, međutim postoji velika mogućnost da se to oduzme regionalnom takmičenju i dodeli ili Italiji ili drugom klubu iz Izraela zbog bolje finasijske situacije klubova od onih u ABA ligi.

Ukoliko ovaj plan zaživi, to bi, praktično, značilo da bi Srbija, pre svega Partizan i Crvena zvezda, ostali bez Evrolige. Pošto bi najbolji evropski klubovi igrali isključivo to takmičenje, po dva meča sedmično, domaći šampionati bi izgubili na značaju.

Postoji još jedna solucija, a to je da se do jednog predstavnika u Evroligi dođe kroz Evrokup. Po takvom scenariju, domaći velikani bi mogli da se nadaju odlasku u elitu ukoliko naprave čudo u ovom drugom po redu košarkaškom takmičenju u Evropi, piše Žurnal.