BEZ IZNENAĐENJA Endrju Vigins je najbolji ruki: Novajlija sezone u NBA je prošlogodišnji prvi pik

Bek Minesota Timbervulvsa Endrju Vigins je, kao što se i očekivalo, ubedljivo osvojio trofej namenjen najboljem novajliji u NBA ligi. Uspeh mladog Kanađanina svakako kvari očajan timski učinak njegovog tima. Već sledeće godine, Vigins će pokušati da pokrene Minesotu i da je dovede do plej-ofa posle 11 dugih godina bez doigravanja.

 

Endrju Vigins proglašen je za najboljeg novajliju u NBA ligi i do tog priznanja je došao veoma ubedljivo. Vigins je u glasanju za najboljeg rukija pokupio čak 110 prvih mesta od mogućih 124. Na kraju je imao skoro duplo više poena od drugoplasiranog Nikole Mirotića.

Kome će ići nagrada nagoveštavala je i činjenica da je prethodno čak četiri puta bio najbolji novajlija meseca.

Vigins je odigrao baš sve utakmice ove godine i za nešto više od 36 minuta na parketu (što je 4. najveći učinak u celoj ligi), beležio je 16,9 poena, 4,6 skokova, 2,1 asistencije i jednu ukradenu loptu. Njegov učinak je bio ubedljivo najbolji tokom poslednjeg meseca regularne sezone kada je svoje cifre podigao na 23,3 poena, šest skokova i četiri dodavanja.

 

Bek-šuter Minesota Timbervulvsa ima samo 20 godina i u NBA ligu je stigao posle samo jedne godine koledž košarke gde je nastupao za Kanzas za koji je prethodno postigao rekordni broj poena kada su u pitanju igrači na prvoj godini studija ovog koledž tima.

Mladi Kanađanin je postao tek drugi igrač Kanzasa sa priznanjem za najboljeg rukija. Prvi je bio legendarni Vilt Čembrlen koji je u NBA stigao krajem 50-ih godina. Vigins je prethodno bio i drugi igrač Kanzasa koji je izabran kao prvi pik na draftu, kao i drugi košarkaš iz Kanade kojem je to pošlo za rukom.

Viginsa su na draftu zapravo izabrali Klivlend Kavalirsi, ali je on u Mineapolis stigao u sklopu trejda koji je obavljen kako bi se Lebronu Džejmsu u timu pridružio saigrač sa Olimpijade u Londonu, Kevin Lav, koji više nije želeo da brani boje Vulvsa.

Interesantno je da je Vigins sin sportskog para. Njegov otac je NBA igrač Mičel Vigins koji je igrao na istoj poziciji i bio čak i reprezentativac SAD u košarci 1982. godine na Mundijalu na kojem su SAD stigle do srebra. Takođe je bio i u središtu skandala kada je suspendovan zbog korišćenja kokaina. Sa druge strane, Endrjuova majka je olimpijska atletičarka Marita Pejn-Vilijams, a sa njegovim ocem se upoznala na Florida stejt univerzitetu koji su oboje pohađali.

Tako je Endrju Kanađanin mešovitog porekla koji je odrastao u okolini Toronta. Već sa 14 godina privlačio je pažnju košarkaške javnosti i tada je bilo jasno da je u pitanju izuzetno talentovani igrač.

Kada je Vigins kao prvi pik došao u Minesotu, to se ispostavilo kao neka vrsta sreće u nesreći za talentovanog igrača. Kanadski bek je stigao u tim koji je desetkovan povredama vodećih igrača. Nikola Peković, Riki Rubio i Kevin Martin su zajedno propustili više od 150 mečeva ove sezone. To je svakako doprinelo i mizernom timskom učinku od samo 16 pobeda.

Istovremeno, ovo je Viginsu dalo šansu da ima daleko značajniju ulogu u timu i da više vremena provodi na parketu, a samim tim i da stiče neophodno iskustvo i da se igrački razvija. Kada se uzmu u obzir njegove godine, nesumnjivo je da će Vigins u idućim sezonama značajno napredovati.

 

Već ove godine, bek Timbervulvsa je dosta pokazao. Najbolju partiju je pružio upravo protiv svog nesuđenog tima Klivlenda kada je postigao 33 poena. Preko 30 poena je dao u još tri navrata i to dva puta Hjustonu i jednom Denveru. U svojoj debitantskoj sezoni je upisao i dva dabl-dabl učinka.

Kada su u pitanju kritike na račun mladog košarkaša koji je ove godine imao pregršt sjajnih poteza i koševa, najviše mu se zameraju statistički podaci koji govore o njegovom plus/minus skoru. Ova kategorija prati igračev doprinos timskoj koš razlici na 100 poseda i za prosečnog igrača ona je negde oko nule. U slučaju Vigins, ovaj indeks je na 2,3 poena. To svakako nije impresivan rezultat, ali je u velikoj meri uslovljen i slabim kvalitetom njegovih saigrača.

U narednim godinama, Vigins će pokazati da li može da ućutka ove kritičare i da izraste u jednog od vodećih igrača lige. Kako je sam izjavljivao, on ima nameru da svoju budućnost još dugo godina veže sa Minesotu koja u doigravanju nije učestvovala već 11 dugih godina. Vigins je tako negirao mogućmost prelaska u rodni Toronto koji je prethodno obelodanio nameru da ga dovede u svoje redove.