Bez obzira na dramatičnu deonicu, Partizan DOMINIRAO

košarka
FMP

Košarkaši Partizana ne znaju za poraz u novoj sezoni. I u šestom kolu ABA lige ostvarili su trijumf, savladavši u gostima FMP sa 56:65 (15:15, 17:16, 6:22, 18:12) u izuzetno zanimljivom meču, čiji početak uopšte nije nagoveštavao rezultatsku dramu u drugom poluvremenu.

 

Posle prilično “sporih” 20 minuta, počelo je pravo košarkaško uživanje. Najpre Partizanova serija i vođstvo od 17 poena razlike, pa FMP-ov odgovor od 13 poena u nizu. Ipak, u završnici crno-beli su, predvođeni Hečerom i Veličkovićem, sačuvali Partizanovu nepobedivost. A evo i kako je protekao meč u Železniku:

 
Prva četvrtina: Sporo buđenje

U polupraznoj dvorani u kojoj su odjekivali „krici“ čuvenog navijača Zeke i škripa patika, oba tima kao da su pospana ušla u meč. Partizan posebno, pošto je tek u petom napadu poentirao, mada je FMP nije bio bolji, posebno sa penala. Filip Čović prvi asistent ABA, rano je napravio dva faula, pa ga je menjao Ljubičić, dok je na drugoj strani Hačer pogađao i razigravao (pet poena i asistencija), ali bez “odvajanja” Partizana, uz dosta rotacija oba trenera. Veličković je spojio šest poena, ali Davidovac vratio domačina u egal posle šest izgubljenih lopti crno-belih.

U uvodnoj četvrtini viđena je i tehnička greška, FMP-ovom Kaplanoviću, jer je, po mišljenju sudija, odglumio prekršaj. Ta četvrtina je završena rezultatom 15:15, posle trojke Veličkovića iz ugla, a onda i tri slobodna bacanja koja je na drugoj strani uspešno izveo Davidovac.

Druga četvrtina: Novajlija vodio “pantere”, Robinson i Luković goste

Pet uzastopnih poena novog pojačanja “pantera”, Ljubičića, pomogli su FMP-u da povede na startu druge deonice, u kojoj je za crno-bele koš u uvodna dva minuta dao samo Majstorović.

Ulazak Ljubičića uneo je dosta pozitivnog u igru FMP, koji je imao i +5. Desilo se to uz katastrofalnu selekciju šuta gostiju, koji su se mučili u pozicionom napadu, bez lakih poena i kontranapada, posebno kada je Hačer bio van igre. Robinson je vratio Partizan u egal prvom trojkom u sezoni i spojenih pet poena za 22:22, dok je u odbrani briljirao Uroš Luković, kao i na početku meča:

Uz osam izgubljenih FMP-a, a 13 Partizanovih, poluvreme je okončano sa 32:31 za domaćina, koji je šutirao 5/13 za dva, a 4/14 za tri, naspram 6/13 crno-belih za dva poena, odnosno 5/12 sa distance. Ljubičić, Bursać i Davidovac dali su po sedam poena za “pantere”, a najefikasniji igrači ekipe Aleksandra Džikića bili su Hečer (8), Veličković (6), te Andrić i Robinson sa po pet.

Treća četvrtina: Šest kobnih minuta za FMP i razigrani Hečer

Za nepuna tri minuta drugog poluvremena domaćin je izašao iz bonusa usled previše agresivne igre, no prednost nije ispuštao iako je i Partizan izuzetno borbeno igrao posle predaha u svlačionici.

Posle četiri odigrana minuta 3. deonice rezultat je bio 36:35, ali je u naredna tri Partizan serijom 9:0 potpuno preuzeo kontrolu igre. Luković sa dva, a razigrani Hečer sa sedam poena u nizu, poveli su crno-bele ka novom rezultatskom uspehu, čemu su pomagale i brojni ofanzivni kiksevi “pantera”.

Punih šest minuta FMP nije postigao nijedan jedini poen, pa je posle čak 12 uzastopnih promašaja igrača trenera Slobodana Klipe Partizan seriju uvećao na 16:0 i, povevrši sa 36:51, obezbedio veliku prednost. Seriju je, slobodnim bacanjima, prekinuo Filip Čović.

Četvrta četvrtina: Veliki povratak domaćih i odgovor Partizanovog tandema

Poslednja deonica donela je igru “sve ili ništa” domaćeg tima, koji je serijom 6:2 krenuo po čudo, uz dobru saradnju Čovića i Lazarevića, prvog “dvocifrenog” u FMP-u. Posle tri minuta igre, prednost crno-belih koja je bila i 17 poena (38:55) splasla je na 46:55 kada je Apić iskoristio slobodna bacanja. A kako je Partizan promašio tri šuta zaredom i imao tri izgubljene lopte za tri minuta, sredinom četvrte četvrtine na semaforu se pojavilo 51:55, jer se Čovićeva trojka nadovezala na Bursaćev pogodak, pa je FMP tako propdužio seriju na 13:0.

Nju je prekinuo Novica Veličković, a nedugo zatim je, pri rezultatu 52:57, na 4:28 do kraja, “proključalo” na terenu. Ratkovica i Šešlija su se “upleli” prilikom pada na parket, pa je došlo do oštrih reči i odgurivanja, čak i nogom, umešali su se i Bursać i Luković, ali sem dvostrukih obostranih ličnih greški nije bilo većih posledica. Osim što je za Branislava Ratkovicu ta lična značila i kraj meča, posle dva poena, tri asistencije i dve osvojene lopte.

Prilazak na onih “-4” bilo je sve što je FMP uspeo da uradi. Sa koncentrisanim Hečerom, iskusnim Veličkovićem i osatkom tima koji je potpuno umirio igru Klipinih izabranika, Partizan je krenuo po trijumf. Serijom 8:2 otšio je na 54:65 na dva minuta do kraja i zadao prevelik zadatak svom rivalu.

Hečer sa 20 i Veličković sa 20 poena bili su najefikasniji kod neporaženih gostiju, a Čović sa 10 poena u ekipi iz Železnika.

FMP – Partizan 56:65 (15:15, 17:16, 6:22, 18:12)

Beograd – Arena Železnik; Gledalaca: 500; Sudije: Sreten Radović, Milivoje Jovčić, Siniša Herceg

FMP: Čović 10p, 4as, 6iz, Ćorović, Davidovac 7, Apić 7, Lazarević 9p, 6sk, 3os, Bursać 9, Šešlija 1, Kutlešić, Žižić, Ljubičić 9, Kaplanović 2, Bolden 2

Partizan: Robinson 5, Ratkovica 2, Vrabac 1, Marinković 2, Veličković 15p, 6sk, Majstorović 5, Birčević, Koprivica, Andrić 7p, 5sk, 3os, Hečer 20p, 5sk, 5as, Pot, Luković 8p, 5sk, 4bl

ABA LIGA, 6. kolo

Subota:

Olimpija – Cibona 72:89

Zadar – Mega Leks 90:86

Budućnost – Mornar 85:68