Bez provokacija na Mundijalu: Fudbalski savez Švajcarske dao instrukcije igračima sa Balkana

Švajcarski reprezentativci poreklom sa Balkana neće smeti da koriste poznati simbol na mečevima u Kataru.

Foto: screenshot/youtube.com

Reprezentacija Srbije imaće priliku da se na Mundijalu u Kataru revanšira Švajcarcima za poraz u grupnoj fazi Svetskog prvnestva od pre četiri godine, a ovaj meč mogao bi da donese znatno manje tenzije nego onaj od pre četiri godine. Zbog svega onoga što se desilo tada, Švajcarska je donela veoma važnu odluku – dvoglavi orao je zabranjen!

Uz simbol napravljen rukama golove protiv srpske reprezentacije slavili su Granit Džaka, Džerdan Šaćiri i Stefan Lihtštajner koji poreklom nije Albanac, ali sada to niko neće moći da radi. Kako bi smirili tenzije i pokušali da izbegnu nervozu na terenu, čelnici švajcarskog saveza odlučili su da simbol koji često ističu fudbaleri poreklom iz Albanije i sa Kosova i Metohije bude zabranjen!

– Svetsko prvenstvo se ne sastoji samo od utakmice sa Srbijom, čak i ako znamo koliko je ova utakmica posebna, s obzirom na ono što se desilo 2018. godine. Ne želimo da pravimo iste greške, tu smo da igramo fudbal i ništa drugom. Ne želimo da šaljemo nikakve političke ili verske poruke. Želimo da zastupamo naše vrednosti. Jedna od njih je: poštovanje. Pokazujemo poštovanje prema drugim mišljenjima. Za mene bi bila greška ako bismo gestom isprovocirali nekoga, bez obzira na igru – rekao je Pjerluiđi Tami.

Fudbalska reprezentacija Švajcarske i na Svetskom prvenstvu u Kataru biće bogata fudbalerima poreklom sa Balkana, a za put na Mundijal pored Šaćirija i Džake konkurišu još Ardon Jašari, Kastriot Imeri, Endi Zećiri, Albijan Ajeti… Niko od njih neće smeti da provocira Srbiju.

– Ne bi trebalo da postoje reči, gestovi ili uopšte ponašanje koje izaziva druge reakcije. Kada navijamo, tada pokazujemo svoju radost, to je važno. Ali ne moramo da budemo provokativni – dodao je direktor reprezentacije Švajcarske. To znači da će reprezentativci ove zemlje imati instrukcije da ne proslavljaju golove na način koji bi mogao da uvredi njihovog rivala. Švajcarska će u grupi biti sa Srbijom, Brazilom i Kamerunom, a najviše pažnje privlači meč protiv naše selekcije.